Розмір пташиних очей вказав на особливості їхньої поведінки

За розміром очей птахів можна передбачити, які місцевості вони населяють та як харчуються. Чим вони більші, тим на меншу здобич вони полюють або тим темніші їхні оселища. Такими висновками поділилися американські вчені у статті журналу Ecology.

Як очі пов’язані з поведінкою?

Світло відіграє важливу роль не лише у житті рослин, але й тварин. Тривалий час вчені пов’язують великі очі з потребою бачити в умовах недостатньої освітленості, проте мало досліджень стосувалися вивчення впливу світла на поведінку наземних хребетних. Одне з таких показало, що розмір очей у жаб пов’язаний із середовищем їхнього існування, харчування та розмноження. Науковці з Університету Флориди також вирішили дослідити, чи величина очей має таке ж значення для птахів.

Кого вчені вивчали?

Науковці взялися вивчати птахів одного з туманних лісів Перу. Загалом вони проаналізували 192 видів птахів з різних оселищ. Одні населяли густі деревостани, інші - ферми, чагарникові масиви чи відкриті простори. У такий спосіб дослідники прагнули охопити види птахів, що живуть в умовах різної освітленості - від яскравих верхівок дерев до відносно темних лісових підстилок.

Протягом чотирьох років вчені вивчали закономірності між очима та поведінкою птахів за допомогою фотографій та світлових детекторів, поміщених на 71 птахові 15 видів.

На що вказали пташині очі?

На основі аналізу отриманої інформації вчені припустили, що розмір очей не тільки дає змогу визначити, де птахи мешкають, а й що вони їдять. Так, птиці, які живуть в глибині темного лісу або здалеку ловлять здобич, як мухоловки комах, мають великі очі відносно тіла. Ті ж, чиї “домівки” розташовуються у найбільш освітлених середовищах, мали порівняно маленькі очі.

Крім того, вони очікувано були схильні частіше перебувати у місцевостях, де їхній зір працює найкраще. На думку вчених, це може пояснити, чому чисельність одних видів збільшується, а інших зменшується внаслідок вирубування людьми лісів. Види з меншими очима почуваються комфортно на відкритих полях, галявинах чи плантаціях. Натомість тим, що з великими очима і уникають освітлених місць, загрожує фрагментація їхніх оселищ. Через це їм стає важко долати відстані, щоб полювати та шукати пару для розмноження.