Роботи з LiDAR допомогли солдатам виявити саморобні вибухові пристрої

Американські винахідники розробили військового робота, який завдяки технології LiDAR сканує простір навколо та здатний виявляти саморобні вибухові пристрої. Робот може реєструвати навіть найменші зміни в середовищі та в реальному часі сповіщає про них соратника, повідомляється на сайті Дослідницької лабораторії армії США.

Саморобні вибухові пристрої, навіть якщо дуже добре сховані, певним чином візуально змінюють середовище. Але людина не завжди може ці зміни помітити. Винахідники з Дослідницької лабораторії армії США та Каліфорнійського університету в Сан-Дієго розробили робота, який використовуючи технологію LiDAR, може змінити ситуацію.

Що таке LiDAR?

Датчики LiDAR випускають лазерні промені та вимірюють час, за який світло лазера відіб’ється назад від об’єкта на його шляху. Ця технологія дає змогу сканувати простір: виявляти в ньому об’єкти та вимірювати відстані.

Особливо широкого використання технологія набула в безпілотних автомобілях. А тепер американські дослідники спорядили LiDAR-сенсорами невеликого автономного колісного робота.

Як працює робот?

Спочатку робот повинен просканувати місцевість, щоби зафіксувати як початково виглядає довкілля. При поверненні в це середовище він зможе виявити навіть незначні зміни розміщення тривимірних об’єктів, які в ньому відбулися. Усі дані в режимі реального часу передаються на окуляри доповненої реальності, які носить військовий, підсвічуючи підозрілі предмети в полі зору. Виявлення саморобних вибухових пристроїв у такий спосіб є значно простішим завданням.

Випробування показали, що навіть відносно малий, недорогий та з низькою роздільною здатністю апарат LiDAR успішно справляється із завданням. Це робить технологію більш придатною до використання в реальних умовах, вважають розробники.