Робота Boston Dynamics перетворили на мобільного лікаря

Модифікований вченими з МІТ робот Spot. МІТ

Модифікований вченими з МІТ робот Spot. МІТ

Команда науковців із Массачусетського технологічного інституту (МІТ) та Жіночої лікарні Брігема перетворила робота Spot від компанії Boston Dynamics на мобільного лікаря, який може дистанційно вимірювати життєві показники пацієнтів із відстані майже 2 метри. Вчені сподіваються, що він допоможе лікарям доглядати пацієнтів, хворих на COVID-19, із меншим ризиком заразитися, зазначається в статті на сайті МІТ. Дослідження вчених опубліковане на сервері препринтів TechRxiv і поки що не було рецензоване.

Сфера застосування робота Spot від Boston Dynamics, що ходить на чотирьох ногах наче пес, є досить широкою: від інспекції будівельних майданчиків до роботи на нафтових вежах та, як виявилося, медицини. Через пандемію коронавірусу медпрацівники в лікарнях піддаються високому ризику зараження, тож вчені шукали спосіб мінімізувати контакти з інфікованими пацієнтами.

Що зробили вчені?

Початкове рішення науковців було доволі простим. Вони встановили на роботі Spot кріплення, створені на замовлення, до якої прилаштували iPad із двостороннім радіоприймачем. Завдяки цьому лікарі змогли віддалено проводити медичне сортування новоприбулих пацієнтів.

Вдосконалена версія робопса отримала назву VitalCam. Це роботизована платформа, яка полегшує завдання лікарів, оскільки дає змогу безконтактно вимірювати життєві показники пацієнтів у лікарняних умовах.

Що вміє робот?

Звісно, він може вимірювати температуру за допомогою інфрачервоної (ІЧ) камери, але науковці зробили цей процес максимально точним. Розроблений алгоритм для кращого аналізу даних, отриманих від камери, використовує ще й інформацію про температуру навколишнього середовища та відстань до пацієнта. ІЧ-камера може також вимірювати частоту дихання пацієнтів, обчислюючи температурні зміни на їхній масці, які виникають при вдихах та видихах.

Три інші монохромні камери, включені в систему VitalCam, налаштовані на фільтрування конкретної довжини хвиль світла — 670, 810 та 880 нанометрів. Відстеження цих довжин хвиль дає змогу системі виявляти найменші зміни кольору шкіри, які виникають, коли гемоглобін у кров’яних клітинах зв’язується з киснем та тече по судинах. Ця інформація може бути використаною, щоби розраховувати пульс та насичення крові пацієнта киснем.

Робот вміє проводити вимірювання на відстані понад 1,8 метра, а керування ним здійснюється дистанційно медпрацівником за допомогою портативного контролера.

Відеодемонтрація вдосконаленого робота. Massachusetts Institute of Technology (MIT) / YouTube

Що далі?

Поки що вчені перевірили свою технологію на здорових волонтерах, але вже найближчим часом планують протестувати її на людях із проявами симптомів Covid-19 у лікарняних умовах.

На думку науковців, робота можна буде використовувати і для тривалого моніторингу стану пацієнтів у лікарняних палатах без безпосереднього перебування лікаря поблизу хворого.