Робот з лідаром та GPS-трекером позбирав у саду персики

Американські інженери зібрали врожай персиків оснащеним лідаром, GPS і камерою роботом, а також навчили його стежити за деревами і обробляти їх. Робот пересувається на двох колесах, а працювати у саду йому допомагає рука з двопалим маніпулятором. Врожай збирали у технологічному інституті Джорджії.

Ai-Ping Hu

Ai-Ping Hu

Як робот допоможе у саду?

Сільське господарство, не зважаючи на ріст попиту, переживає скорочення кількості робітників у зв'язку з урбанізацією і пов'язаний з цим ріст витрат на збір фруктів. І інженери вважають, що задовольнити зростаючий попит і компенсувати брак робочої сили, агросфера потребує посилення автоматизації і роботизації. Тим паче, що вона є унікальним полігоном для розробки робототехнічних систем, адже є невизначеним середовищем з великою кількістю параметрів і завдань. Щоб роботи могли попрацювати на городі або в саду, їм необхідно виконати дві великі вимоги: навчитися виявляти плоди за допомогою комп'ютерного зору або датчиків, а також вміти збирати їх, не пошкоджуючи нічого. У цій роботі група дослідників на чолі зі старшим інженером Ай-Пін Ху (Ai-Ping Hu) спробували забезпечити першу за допомогою лідара, GPS-трекера і камери, а другу — за допомогою маніпулятора з двома пальцями.

Як робот зібрав врожай?

Зір роботу заміняє лідар, який будує 3D-мапу території, вимірюючи час повернення відбитого від об'єктів лазера, а також GPS-трекер, який допомагає вже інженерам стежити за роботом. Опинившись у персикового дерева, робот використовує вбудовану 3D-камеру, щоб визначити, які персики необхідно видалити, і зриває їх за допомогою маніпулятора. Крім цього робот може виконувати обрізку і проріджування дерев. Визначати персики і потрібні для обрізання дерева допомагає алгоритм, що навчений оцінювати побачене за кольором і формою.

Роботи насправді непогано можуть справитися із задачами сільскогосподарської галузі. Цьому робот, наприклад, може знадобитися напарник, що вміє визначати стиглість персиків на нюх — про нього ми розповідали у нашому матеріалі про відчуття роботів «Як роботи дивляться на світ, яке вино їм смакує та чому Ілон Маск знову проти всіх». Але не фруктами єдиними — нещодавно Nauka.ua писала про робота, який зміг зібрати врожай печериць за допомогою присосок.