Вищий рівень тестостерону в жінок пов'язали з частою мастурбацією

Дослідження британських вчених виявило, що рівні тестостерону в чоловіків та жінок тісно пов'язані з їхньою поведінкою в статевому житті, при цьому характер зв'язку відрізняється у двох статей. Серед чоловіків вищі рівні гормону виявили у схильних до наявності більш ніж одного партнера, а серед жінок — у тих, що частіше практикують мастурбацію. Результати дослідження опубліковані в журналі The Journal of Sex Research.

Nicolas Poussin «Jupiter and Antiope»

Nicolas Poussin «Jupiter and Antiope»

Навіщо вчені вивчали зв'язок тестостерону та статевого життя?

Тестостерон є одним із основних гормонів, які впливають на поведінку людини, особливо сексуальну. Тому його вивчення може допомогти у терапії низки станів. У чоловіків тестостерон відіграє головну роль у статевій функції, забезпечуючи сексуальний потяг та збудження, на що вказує зниження лібідо та еректильна дисфункція при його нестачі. Проте менш зрозумілим є зв'язок між коливаннями рівнів тестостерону в межах нормальних значень та сексуальною функцією і поведінкою. Хоча тестостерон не є головним гормоном жінок, він має вплив і на їхнє здоров'я. Зокрема, його високий рівень пов'язують із порушеннями менструального циклу, а низькі — зі зниженням сексуального бажання.

Попередні дослідження також показували, що на статеву функцію та поведінку опосередковано через гормональний статус впливають соціальні фактори, при чому більш явно — на жінок. Але загалом висновки залишаються неоднозначними. Це спонукало вчених Університетського коледжу Лондона, Манчестерського університету та Національного центру соціальних досліджень Великої Британії дослідити детальніше зв'язок між рівнями тестостерону та сексуальною функцією і поведінкою, зіставивши його із соціальними аспектами в жінок та чоловіків.

Як проводили дослідження тестостерону?

Да аналізу включили дані про 3 722 учасників віком від 18 до 74 років, серед яких було 1 599 чоловіків та 2 123 жінок. Жоден із них не мав захворювань статевої системи та не приймав ліків, що можуть вплинути на рівень тестостерону. Усі учасники надали дослідникам на вивчення ранкові зразки слини, у яких і визначали рівні чоловічого статевого гормону методом мас-спектрометрії, яка є золотим стандартом для подібного аналізу.

Додатково, для отримання даних про статеве життя, учасники проходили онлайн-співбесіду з дослідниками, а крім цього заповнили опитувальники із чутливими питаннями. В аналіз включили, серед іншого, інформацію про наявність і кількість статевих партнерів, типи сексуальної активності та їхню частоту, наявність проблем у сексі та загальну задоволеність статевим життям.

Яким виявився зв'язок тестостерону та статевого життя?

Що стосується сексуальної функції, то нижчі рівні тестостерону в слині виявили у чоловіків та жінок, що повідомили про проблеми зі статевим збудженням.

При вивченні поведінки з'ясувалося, що високі рівні тестостерону у чоловіків пов'язані з наявністю кількох статевих партнерів в один час у якийсь період протягом останніх п'яти років. Трохи слабший зв'язок стосувався високого рівня гормону та вагінального сексу або отримання орального сексу від партнера у період останніх чотирьох тижнів. Слабкий зв'язок виявили і з наявністю чоловіків партнера тієї ж статі в останні п'ять років. Цікаво, що у середньому вищий рівень тестостерону також був властивий чоловікам, що вважають прийнятним секс на одну ніч та полігамію в шлюбі, у порівнянні з чоловіками, що не погоджуються із цим.

У жінок тестостерон виявився найбільше пов'язаним із мастурбацією. У жінок, які мастурбували більше ніж чотири тижні тому його рівень був помітно нижчим, ніж у тих, що практикували цю активність протягом останнього тижня. А серед останніх показник був вищим у жінок, які повідомили про два і більше випадки мастурбації за останні сім днів. Високий рівень тестостерону помітили і в зразках жінок, які повідомили про наявність досвіду сексу з іншою жінкою.

Вчені вважають, що їхні результати підтверджують відмінності у взаємопов'язаності гормонального статусу та соціальних аспектів у статевому житті чоловіків та жінок. Те, що вищі рівні тестостерону у чоловіків виявився пов'язаним із полігамією, а в жінок — із самозадоволенням, вчені схильні пояснювати кількома шляхами. Можливо, у чоловіків явище зумовлене еволюційним надбанням, за якого більша кількість тестостерону робить чоловіків схильними до стосунків із кількома жінками, покращуючи цим їхній репродуктивний успіх. Водночас на сексуальну поведінку жінок більший вплив можуть мати обмежувальні гендерні соціальні норми. Але позаяк попередні дослідження гормонів та жіночої сексуальності стосуються здебільшого менструації та вагітності, то питання про відмінності необхідно вивчати детальніше.