Рідкісний суматранський носоріг народився в індонезійському розпліднику

У розпліднику індонезійського заповідника народилося дитинча суматранського носорога, виду, який перебуває на межі вимирання. Новонароджена самка збільшила чисельність суматранських носорогів у розпліднику до восьми, повідомляється в пресрелізі організації, і дає надію на збереження рідкісного виду.

Новонароджена самка суматранського носорога. PPID

Новонароджена самка суматранського носорога. PPID

Що це за носороги?

Суматранські носороги (Dicerorhinus sumatrensis) — це єдині живі представники роду Dicerorhinus і найменші із сучасних видів носорогів. Природно вид населяв обширні території південно-східної частини Азії, однак зараз зустрічається лише в Індонезії. Причому зустрічається він дуже нечасто, оскільки за класифікацією Міжнародного союзу охорони природи вид має статус «на межі зникнення». Прогнози для суматранських носорогів невтішні, тому що в дикій природі зараз нараховується усього близько 30-80 зрілих особин, але й ця кількість має тенденцію до скорочення. В основному причини типові, як-от браконьєрство та руйнування природного середовища, доповнені проблемами з репродукцією.

Самка Роза зі своїм дитинчам. PPID

Самка Роза зі своїм дитинчам. PPID

Як і з багатьома іншими видами, яким загрожує зникнення, для суматранських носорогів створено заповідні території та центри підтримки. Зокрема, у 2017 році в Індонезії заснували розплідник при заповіднику суматранських носорогів у національному парку Way Kambas на півдні Суматри, який призначений для розмноження відловлених із природи особин. Зараз там проживає вісім носорогів, включно із новонародженим довгоочікуваним дитинчам.

Самка Роза зі своїм дитинчам. PPID

Самка Роза зі своїм дитинчам. PPID

Яким є маля рідкісного носорога?

Новонароджена самка рідкісного носорога з'явилася на світ в обід 24 березня під ретельним контролем команди ветеринарів. Вона стала третім носорогом, народженим в центрі розведення, та шостим з 1980-х років, коли почалися спроби врятувати вид. Ім'я маляти поки що не повідомляли.

Самка Роза зі своїм дитинчам. PPID

Самка Роза зі своїм дитинчам. PPID

Її батьками стали самець Андату, який 2012 року став першим суматранським носорогом, народженим в Азії в неволі за 124 роки. Натомість мати дитинчати, Роза, відловлена з дикої природи 2005 року заради її безпеки, після того, як її стали часто помічати поблизу людських поселень. Але розмноження Рози виявилося нелегким через розвиток міоми матки та схильність проводити час з людьми, а не іншими носорогами, тому вона почала спаровуватися лише 2015 року.

Самка Роза зі своїм дитинчам. PPID

Самка Роза зі своїм дитинчам. PPID

Роза пережила вісім викиднів до настання останньої вагітності у грудні 2020 року, результатом якої стало цьогомісячне поповнення. Природоохоронці сподіваються, що й надалі матимуть змогу сповіщати про успіхи у збереженні суматранського носорога.

Самка Роза зі своїм дитинчам. PPID

Самка Роза зі своїм дитинчам. PPID