Рештки гадрозавра із Африки вказали на їхню здатність пропливати великі відстані

Палеонтологи знайшли новий вид гадрозавра Ajnabia odysseus у відкладеннях Марокко, Північна Африка, про що вони пишуть у журналі Cretaceous Research. Це перший представник клади на території давнього континенту Гондвани, хоча раніше вважалася, що ці тварини мешкали лише у Лавразії. Враховуючи існування великих, стійких морських шляхів, що ізолювали тодішні Африку та Європу від інших континентів, вчені припускають, що гадрозаври були здатні долати морем великі відстані, подібно до кайнозойських ссавців, рептилій та земноводних.

Хто такі гадрозаври?

Качкодзьобі динозаври, або гадрозаври, були поширеними динозаврами пізнього крейдового періоду. Це великі, переважно рослиноїдні тварини. Сплющені кістки в їхніх мордах надавали їм характерного вигляду. Викопні копалини гадрозаврів поширені в Північній Америці та Євразії.

Якою була географія тогочасного світу?

Мезозойська ера відзначилася розпадом суперконтиненту Пангеї та відокремленням Гондвани від Лавразії у юрському періоді. Фрагментація та ізоляція континентів у посилилася у крейдяному періоді. Наприкінці цього періоду розпад Гондвани був завершений, а рівень моря був приблизно на 100 метрів вищий, ніж сьогодні, що створювало широкі морські бар'єри між сушею. Західне внутрішнє море розділило Північну Америку на Ларамідію та Аппалачі; Європа утворила архіпелаг, відокремлений від Азії Тургайським морем; Африка, Південна Америка, Індія, Мадагаскар та австралійська антарктична територія утворили острівні континенти. Ізоляція суші протоками, морями та океанами стримувала розповсюдження тварин, через що пізньокрейдові динозаври розвивалися по-різному в різних регіонах.

Що відкрили вчені?

Палеонтологи знайшли в Марокко частини верхньої щелепи гадрозавра віком 67 мільйонів років, які знаходилися у фосфатній шахті. Немає жодних доказів того, що Лавразію та Гондвану тоді з’єднувала суша. Найвірогідніше пояснення знахідки цієї тварини у Африці полягає в тому, що гадрозаври перетинали великі відстані у воді, демонструючи здібності до плавання, які спостерігаються у деяких сучасних великих ссавців.

Розповсюдження гадрозаврів у крейдовому періоді.  Nicholas R.Longrich et al / Cretaceous Research

Розповсюдження гадрозаврів у крейдовому періоді. Nicholas R.Longrich et al / Cretaceous Research

Дослідження дозволяє припустити, що розповсюдження через океан відіграло ключову роль у структуруванні мезозойських наземних динозаврів.