Рештки динозаврів вперше знайшли в Ірландії

Orin Zebest / flickr

Orin Zebest / flickr

Палеонтологи підтвердили, що знайдені в Ірландії скам’янілі рештки дійсно належать двом видам динозаврів: стегнова кістка лишилася від сцелідозавра, а гомілка належала саркозавру. Обидві скам’янілості походять із нижнього ярусу юрської системи. Ці динозаври були одними із найзахідніших у Європі, вважають автори статті у журналі Proceedings of the Geologists' Association.

Чому в Ірландії відсутні рештки динозаврів?

Хоча важливі знахідки динозаврів Північної Америки, Азії та інших країн домінують у науковій літературі, Велика Британія залишається одним з найбагатших регіонів світу з точки зору задокументованого різноманіття динозаврів. Однак рештки ціх тварин досі не були знайдені в Ірландії. Нерівномірне розповсюдження динозаврів на Британських островах безпосередньо відображає геологію цих регіонів. Так, на острові Ірландія шари породи складаються з матеріалу, що датується періодами до або після епохи динозаврів. Таким чином, залишки цих тварин, якщо вони тут є, мають бути надзвичайно рідкісними.

Що відомо про знахідки?

Палеонтологи мали кілька зразків скам’янілостей з Північної Ірландії, які могли належати динозаврам, але лише два фрагменти можна точно віднести до цієї групи на основі гістології їхніх кісток, поверхневих текстур та морфології. Моделювання показало, що ці дві скам’янілості походять з раннього юрського періоду близько 200 мільйонів років тому та належать двом різним тваринам. Зокрема, стегнова кістка походить від рослиноїдного сцелідозавра, що пересувався на чотирьох лапах, а гомілка належить хижаку саркозавру, який переміщувався на двох кінцівках.

Два інших екземпляри, що також були знайдені раніше, більше не вважаються такими, що походять від динозаврів. Вчені інтерпретували один з них як фрагмент нижньої щелепи чи надкутової кістки великої морської рептилії, можливо, іхтіозавра або пліозавра. Іншу скам’янілість визнали фрагментом базальтової породи палеоценової епохи.