Регенерувати кістки запропонували шовком та магнітами

Вчені з Іспанії та Португалії винайшли спосіб регенерації кісток за допомогою імпланту з шовкового каркасу та магнітних наночастинок. У цій конструкції перший компонент відіграє роль підтримки для зростаючих клітин, а другий - стимулює клітини до розмноження. Результати дослідження науковці опубліковали в журналі Materialia.

Різноманітні ураження кісток є одними з найпоширеніших травм, які до того ж вимагають тривалого дискомфортного лікування. Через це вчені активно розробляють методи лікування, що могли б скоротити час відновлення кісткової тканини. Одним із перспективних напрямів є використання імплантів, що сприяють швидшому зростанню кісток. У новому дослідженні вчені запропонували власний його варіант - терапію магнітоактивним каркасним матеріалом.

Основою новітнього каркасного матеріалу є біосумісна речовина природного походження, головний компонент шовку - фіброїн, до якого клітини можуть безпечно прикріплюватися. Всередину цієї матриці внесені магнітні наночастинки, які реагують на вплив магнітним полем та передають механічні й електричні стимули до клітин. Ця процедура певною мірою імітує клітинне середовище та стимули, що в ньому виникають, тож вона стимулює ріст і диференціацію клітин.

Ефективність винаходу вже перевірили експериментально: в лабораторних умовах під дією магнітного поля наночастинки вібрують та цим деформують структуру матеріалу, що сприймається клітинами у вигляді механічного стресу. Через це кісткова тканина розросталася швидше, ніж у звичайних умовах. Однак поки що дослід проведений лише в умовах in vitro, тож говорити про перспективи розробки нового лікування зарано. Але вчені все ж зазначають, що вони вперше показали позитивний ефект магнітних стимулів на розмноження клітин.

Надалі команда дослідників продовжить експериментувати з різними матеріалами, стимулами та процесами, щоб добитися можливості регенерації й інших тканин, а не тільки кісткової.