Реброплавів знову назвали найдревнішою групою тварин

Результати дослідження американських вчених підкріплюють гіпотезу про те, що реброплави є найдревнішою групою тварин, яка першою відділилася від всіх інших тварин. Дослідження ставить під сумнів поширену гіпотезу щодо того, що першість належить губкам - іншим древнім тваринам. Про це пишуть науковці у статті, яка оприлюднена на сервері препринтів bioRxiv, але ще не пройшла рецензування.

Звідки взялися тварини?

Перші складні тварини з’явилися десь 600 мільйонів років тому. Вони складалися з багатьох клітин, які розвивалися у спеціалізовані органи. Ці тварини дали початок для розвитку всіх інших головних груп тварин, які ми знаємо - від морських зірок, комах та птахів до ссавців, зокрема нас. Однак вчені не можуть дійти згоди щодо того, якими були ті перші тварини. Загалом дискусії зводяться до двох водних груп тварин, яких вважають старішими за решту - реброплавів та губок. Перші за виглядом нагадують медуз та мають нервову систему, другі ж ведуть прикріплений спосіб життя, схожі на рослини та не мають нервової системи. Ці сучасні тварини не є предками інших, але їхнє вивчення може вказати на те, на кого були схожими перші тварини. Протягом десятиліть вважалося, що губки першими відділилися на еволюційному дереві та є найстарішими та найпримітивнішими тваринами, але нове дослідження змусило науковців засумніватися.

Що змінило погляди вчених?

У новому дослідженні науковці детально проаналізували генетичну інформацію реброплавів, губок та споріднених груп тварин, отриману з 15 попередніх досліджень на цю тему. Для аналізу результатів вони використали різні аналітичні методи та моделі, що дозволяє стандартизувати та систематизувати результати. Усі застосовані методи приводили науковців до того, що саме реброплави є першою групою, яка відділилася від інших тварин. Лише один програмний пакет назвав першими губок та й те - при певних налаштуваннях, зазначають автори.

То суперечці кінець?

Автори так не вважають. Хоча вони отримали доволі правдиві дані щодо першості реброплавів, дослідження має обмеження. Наразі наука розшифрувала геноми лише невеликої кількості губок та реброплавів, тому невідомо, чи результати були би такими ж, якби вчені внесли інформацію про більше геномів цих тварин. Крім того, науковці кажуть, що геном реброплавів досить швидко змінюється і важко сказати, яка його частина походить від спільного предка, а яка набута відносно недавно.

Відповідь на питання про першість, між тим, може вказати на еволюцію нервової системи. Якщо першими відділилися губки, це означає, що перші тварини не мали мізків та нервів, а вони виникли на лінії, яка призвела до виникнення реброплавів. Якщо ж реброплави були першими, це вказуватиме на те, що нервова система з часом зникла у губок, або ж що вона еволюціонувала незалежно двічі - у реброплавів та інших тварин.