Реабілітацію після інсульту запропонували доповнити відеоіграми

Британські вчені розробили технологію, основану на відеоіграх, яка покликана допомогти відновитися пацієнтам після інсульту. Вона полягає у використанні розробленого вченими контролеру для керування в іграх, який спонукає гравців рухати рукою, чим сприяє відновленню рухової функції верхньої кінцівки. Розробники сподіваються, що їхній виріб допоможе збільшити важливі для пацієнтів після інсульту фізичні навантаження, і при цьому буде доступним в ціні та для домашнього користування. Результати попереднього випробування технології оприлюднили в журналі Neurorehabilitation & Neural Repair.

Пацієнт після інсульту випробовує пристрій GripAble. Imperial College London

Пацієнт після інсульту випробовує пристрій GripAble. Imperial College London

Для кого це дослідження актуальне?

Одним із ускладнень інсульту може бути порушення рухової функції верхніх кінцівок. Так, близько 70 відсотків пацієнтів, що пережили інсульт, страждають від проблем із рухливістю рук. Принаймні частково відновити функціональність допомагають реабілітаційні фізичні навантаження. При цьому що більше вправ виконує людина, то кращий очікується результат. За українським протоколом медичної допомоги пацієнтам з ішемічним інсультом, подібно до рекомендацій в інших країнах, виконання реабілітаційних вправ повинно здійснюватися щонайменше одну годину протягом п'яти днів із поступовим збільшенням тривалості та інтенсивності навантажень. Але насправді нерідкісні випадки, коли з різних причин тривалість виконання вправ суттєво менша за рекомендовану. Це спонукало вчених Імперського коледжу Лондона розробити пристрій, який дозволить пацієнтам самим здійснювати та дозувати тренування верхньої кінцівки, без необхідності постійного контролю медичного працівника.

Що розробили науковці?

Автори запропонували здійснювати реабілітацію за допомогою фітнес-ігор. Це технологія, яка полягає у проходженні відеоігор, що спонукають гравця рухатися. Вони розробили власний варіант такої активності з окремим пристроєм для виконання фізичних вправ, щоб допомогти у відновленні рухової функції руки після інсульту. Система отримала назву GripAble.

Розроблений пристрій є ігровим контролером, що його необхідно тримати в руці для здійснення керування в іграх. Він оснащений датчиками, які вловлюють силу його стискання користувачем і положення в просторі. Контролер бездротово під'єднується до планшета, на якому містяться вісім ігор, що їх пацієнт може обирати за бажанням. Власне, керування в них відбувається через стискання, повороти, підіймання та опускання пристрою, який, зі свого боку, здійснює зворотний зв'язок із пацієнтом через вібрації. На початку кожної сесії гри програмне забезпечення просить пацієнта максимально сильно стиснути контролер, щоб відкалібрувати навантаження, які допоможуть отримати оптимальні результати від тренування на конкретному етапі. Основною перевагою GripAble розробники називають можливість безпечно здійснювати реабілітацію після інсульту навіть вдома.

Як випробовували технологію?

Випробування доцільності використання GripAble науковці провели в рамках невеликого дослідження на тридцяти пацієнтах, які пережили інсульт та страждали від порушення рухливості верхніх кінцівок.

Завдяки GripAble учасникам вдалося у середньому вдвічі збільшити тривалість виконання фізичних реабілітаційних вправ, кількість повторень яких зросла у вісім разів, у порівнянні з пацієнтами, що проходили стандартну реабілітацію (із 15 до 104 на день). Більшість учасників (57 відсотків), серед яких були й пацієнти із важким ураженням рухової функції, зазначили, що пристроєм легко користуватися, а 73 відсотки захотіли продовжити його використовувати й після восьмиденного періоду дослідження.

Наразі це дослідження не дозволяє говорити про ефективність підходу для відновлення пацієнтів, оскільки кількість учасників була замалою, а його дизайн не пристосований для отримання таких даних. Але зважаючи на те, що більшу кількість фізичних навантажень пов'язують зі швидшим та помітнішим відновленням, можна припустити, що використання фітнес-ігор може бути відносно дешевим та простим допоміжним засобом для реабілітації пацієнтів після інсульту. У наступних роботах науковці планують дослідити ефективність технології на більшій кількості учасників.