Медицина
Медицина

Раннє введення у прикорм глютену може запобігати розвитку целіакії

Результати тривалого клінічного дослідження вказують що поступове введення глютену у раціон немовлят із чотирирічного віку може запобігати розвитку в них целіакії. Втім, дослідження, опубліковане у журналі JAMA Pediatrics, надає лише попередні докази існування такого зв’язку, і автори роботи наголошують на необхідності проведення додаткових досліджень, перш ніж надавати дієтичних рекомендацій.

Що таке целіакія?

Целіакією називають автоімунне захворювання, якому властива непереносимість глютену, або клейковини, що міститься в пшениці та деяких інших злаках. Внаслідок целіакії вражається тонкий кишечник, на поверхні якого починають руйнуватися ворсинки, необхідні для поглинання поживних речовин. Це проявляється болем у животі та порушенням його роботи, слабкістю. Хвороба може виникати у будь-якому віці, але переважно проявляється у ранньому дитячому. Втім, довготривале клінічне дослідження вчених із Великобританії вказує на те, що розвитку целіакії можна запобігти, якщо немовлятам поступово вводити глютен.

Яке дослідження провели?

Вчені протягом десяти років спостерігали за більш ніж 10 тисячами немовлят, щоб з’ясувати, як впливає на розвиток алергій у дітей вживання певних продуктів. Половину з цих дітей годували винятково грудним молоком до шести місяців, відповідно до загальних рекомендацій. А другій половині із чотиримісячного віку почали давати окрім грудного молока невелику кількість, приблизно 4 грами на тиждень, пшениці у складі злакового печива.

До чого це призвело?

За перші три роки із 516 дітей контрольної групи целіакія розвинулася у семи дітей, тобто в 1,4 відсотка. А з 488 дітей, які з малого віку їли пшеницю, целіакія не розвинулася ні в кого. Тож автори припускають, що введення в прикорм пшениці до шестимісячного віку може допомогти уникнути целіакії. Водночас попередні дослідження показали, що знайомство з клейковиною до чотирьох місяців або пізніше семи є недоцільним, оскільки це може, навпаки, підвищувати шанси розвитку непереносимості.

Проте отримані результати є ще недостатніми для однозначних висновків. Вчені наполягають на проведенні додаткових досліджень питання на основі цієї наукової роботи.