Раннє прокидання пов'язали з вищим ризиком депресії у «сов»

Дослідження вчених з Великобританії свідчить, що люди, яким комфортно прокидатися й засинати рано, мають менший ризик розвитку депресії. Ймовірна причина цього у неузгодженості біологічних годинників «сов» із фактичним режимом активності й сну, який обумовлений, наприклад, графіком роботи, йдеться у журналі Molecular Psychiatry.

Що передувало роботі?

Більшості живих організмів, у тому числі людям, властивий 24-годинний циклічний циркадний ритм. Але не всі люди однаково зіставляють свої години активності й сну зі світловим днем. Одні віддають перевагу прокиданню та вкладанню спати у ранні години, і їх заведено вважати «жайворонками». Тоді як інші відчувають себе комфортніше, якщо їхній день починається пізно вранці чи ближче до обіду, й відповідно, закінчується теж пізно вночі. Таких людей у побуті називають «совами». Варіації в наданні переваги активності в окремі години доби іноді називають хронотипами.

Раніше дослідження вказували на те, що існує зв'язок між хронотипом людей та їхнім ментальним здоров'ям. Наприклад, у «жайворонків» помітно менший ризик депресивних симптомів та тривожності, ніж у «сов». Вчені з Ексетерського університету вирішили з'ясувати, чи може бути цей зв'язок причинним, і провели власне дослідження.

Яке дослідження провели науковці?

Вчені провели дослідження на основі попередньої роботи іншої групи науковців, у якому було виявлено 351 генетичний варіант, пов'язаний із хронотипами людей. Зараз вони використали статистичний метод вивчення, названий Менделівською рандомізацією, щоб з'ясувати, чи існує саме причинний зв'язок між цими генами, які визначають сов і жайворонків, та ментальним здоров'ям, зокрема депресією та тривожністю. Для розрахунків науковці взяли дані про 451 025 британців із дослідження UK Biobank, яке займається вивченням зв'язку генетичних особливостей та факторів довкілля на розвиток різних захворювань. 85 884 із них також надали інформацію про особливості свого сну, зібрані за допомогою браслету з можливістю відстежувати фази сну.

Якого висновку дійшли?

Результати цього дослідження також вказують на користь того, що люди, яким комфортніше рано прокидатися й лягати, більш захищені від розвитку депресії та тривожності й загалом почуваються краще за «сов». Вчені припускають, що це через протистояння останніх своєму біологічному годиннику, коли вони вимушені прокидатися раніше у світі, що є більше орієнтованим на «жайворонків», наприклад, щоб встигати на роботу або в школу. Науковці також з'ясували, що найбільш вразливі люди, у яких найбільша неузгодженість внутрішнього годинника та фактичного режиму активності. Утім, перевага «жайворонків» зникає, якщо вони вимушені працювати за позмінним графіком.

На основі своїх результатів автори сподіваються, що у майбутньому більш гнучкий робочий графік допоможе людям покращити самопочуття та зменшити ризики розвитку таких важких розладів, як депресія. Вони вказують на важливість узгодження графіків роботи із природним внутрішнім годинником «сов».