Радіолокаційний аналіз виключив можливість зіткнення з Апофісом у 2068 році

Науковці NASA провели радіолокаційне спостереження астероїда 99942 Апофіс під час його віддаленого прольоту повз Землю 5 березня 2021 року. Це дозволило уточнити його орбіту та виключити будь-який ризик зіткнення із планетою в 2068 році та у найближче століття.

NASA, JPL-Caltech, NSF, AUI, GBO / NASA

NASA, JPL-Caltech, NSF, AUI, GBO / NASA

Що відомо про цей астероїд?

Після свого відкриття у 2004 році астероїд 99942 Апофіс був визнаний одним з найнебезпечніших об’єктів, які загрожують Землі. Його діаметр оцінили у 340 метрів, а вагу — у 61 мільйон тонн. Передбачалося, що у 2029 році він наблизиться до Землі на небезпечно близьку відстань, але оцінка його впливу змінилася після спостережень. Наразі астрономи прогнозують, що 13 квітня 2029 року астероїд Апофіс безпечно пройде повз Землю на відстані менше 32 тисяч кілометрів — це ближче, ніж положення геосинхронних супутників. Під час цього наближення його буде видно спостерігачам у Східній півкулі (Європі, Азії, Африці та Австралії) без допомоги телескопа або бінокля. Втім, лишався ризик зіткнення з цим об’єктом під час його наближення у 2068 році.

Симуляція наближення Апофісу в 2029 році. NASA, JPL-Caltech / YouTube

Як його досліджували?

5 березня 2021 року астероїд Апофіс наблизився до Землі на відстань 17 мільйонів кілометрів, це приблизно в 44 рази більше за відстань між планетою і Місяцем. Астрономи скористалися цією можливістю, щоб провести потужні радіолокаційні спостереження за допомогою комплексу далекого космічного зв’язку Голдстоун. Вони змогли виміряти відстань до Апофіса з точністю до 150 метрів. Крім того, дослідники використали обсерваторію Голдстоун як передавач, а телескоп Green Bank як приймач, що дозволило подвоїти силу прийнятого сигналу та отримати зображення астероїда з роздільною здатністю 38,75 метрів на піксель.

У результаті вчені змогли уточнити орбіту Апофіса та виключити будь-який ризик удару в 2068 році і довгий час після цього. Тепер астрономи сподіваються, що отримані дані дозволять дізнатися форму астероїда, а також оцінити швидкість його обертання та нахил його осі.