Прототип Starship вперше не вибухнув під час тестування

Попередні тести закінчувалися вибухами, однак прототип Starship із серійним номером SN15 піднявся на висоту 10 кілометрів та успішно приземлився. Полум’я, що охопило частину корабля після посадки, вдалося загасити. Запис польоту можна подивитися на YouTube.

SpaceX / YouTube

Що сталося?

Прототип Starship SN15 здійснив висотний тестовий політ. За допомогою трьох двигунів Raptor, що послідовно вмикалися та вимикалися, апарат піднявся на висоту 10 кілометрів. Потім він зайняв горизонтальне положення та почав спускатися, а перед посадкою знову перевернувся та приземлився вертикально. Щоб здійснити ці маневри, прототип використовував чотири аеродинамічних щитки, що приводилися в дію бортовим комп’ютером. Політ тривав 6 хвилин та 8 секунд, після приземлення частину прототипа охопило полум’я, яке через кілька хвилин загасили. Ілон Маск назвав політ успішним.

Чотири прототипи із серійними номерами з восьмого по одинадцятий, які здійснювали такий тест раніше, вибухнули. Прототип SN15 побудували одночасно із SN12, SN13, та SN14, однак компанія вирішила використати його одразу, адже SN15 мав багато модифікацій. Вони стосувалися конструкції, двигунів, авіоніки та програмного забезпечення.

Для чого призначений Starship?

Starship — це система космічного запуску, призначена для перевезення як екіпажу, так і вантажу до орбіт Землі, Місяця, Марса та поза ними. Вона складається з космічного корабля Starship, який одночасно слугує і її другим ступенем, а також ракети Super Heavy. Усі її частини можна використовувати повторно. Так, ракета Super Heavy після виведення корабля на орбіту буде відокремлюватися від нього і повертатися на поверхню біля місця запуску. Залежно від місії, космічний корабель буде перебувати на орбіті Землі або дозаправлятися на ній, щоб продовжувати рух далі. Очікується, що Starship буде найбільш потужною системою космічного запуску, що коли-небудь розроблялася, та зможе виводити на орбіту Землі корисне навантаження понад 100 тонн.