Пристарілі самці шимпанзе сильніше цінують старих друзів

Дослідники з’ясували, що соціальна поведінка пристарілих самців шимпанзе схожа на таку у літніх людей. Із часом їх менше хвилює боротьба за домінування, вони утворюють менше соціальних зв’язків, але заводять міцнішу дружбу із кількома однолітками, з якими проводять багато часу. Результатами спостереження науковці поділилися у статті журналу Science.

Як змінюється поведінка?

Із віком ми схильні дещо змінюватися. І це стосується не тільки нашої зовнішності - наш світогляд, думки та поведінка теж трансформуються. Літні люди зазвичай є спокійнішими та менш стурбованими, і вони сильніше цінують добрі взаємини із близькими. Проте така закономірність може не обмежуватися лише людським видом. Науковці зі Сполучених Штатів та Уганди припускають, що характерна зміна поведінки з віком могла виникнути в процесі еволюції у ширшого кола видів. Їхнє дослідження, на думку деяких експертів, змушує подумати двічі про походження окремих типів поведінки у людей.

Про яке дослідження йде мова?

Шимпанзе є нашими найближчими родичами серед тварин і вони живуть схожим соціальним устроєм, як і ми - вони утворюють великі групи та формують різні взаємовідносини між собою. Через це автори наукової роботи вважають, що їхнє вивчення може допомогти краще зрозуміти зміни соціальної поведінки.

Дослідники проаналізували інформацію, отриману із проєкту вивчення поведінки шимпанзе у Національному парку Кібале в Уганді. Ці дані охоплювали 21 рік спостереження за тваринами, починаючи із 1995 року. В основному науковці сфокусувалися на вивченні самців, чиї взаємини між собою є міцнішим, а соціальні взаємодії частішими. Загалом, вчені використали інформацію про 21 самця шимпанзе віком від 15 до 58 років.

Як змінюються шимпанзе?

З’ясувалося, що старші самці, яким за 35, мали міцнішу дружбу, хоч і з меншою кількістю родичів. Такі старі друзі віддавали перевагу компанії одне одного та регулярно проводили час за взаємним грумінгом. Водночас молодші особини частіше формували більш односторонні взаємини, доглядаючи переважно за хутром старших самців, які рідко відповідали їм тим самим. Вчені вважають, що молодь займається грумінгом зі старшими, домінантними самцями, щоб піднятися в ієрархії, тоді як літніх шимпанзе змагання за досягнення вищого щабля в ієрархії вже перестає цікавити. Вони радше скооперуються зі своїми однолітками та допомагатимуть одне одному підтримувати свій статус та розв'язувати проблеми з молодими самцями. Крім цього вони рідше проявляли агресію та намагалися не конфліктувати з іншими членами групи.

Виходить, що пристарілі самці шимпанзе поводяться дуже схожим чином, як це роблять літні люди. Таку поведінку людей часто пов’язують із тим, що із часом ми починаємо усвідомлювати свою смертність та більше зосереджуватися на позитивних речах, а не зациклюватися на негативних. Автори роботи вважають, що результати дослідження ставлять під сумнів це твердження про унікальність людської поведінки, та припускають, що причина може бути в іншому. Можливо, це адаптивна поведінка, яка сприяє покращенню репродуктивного успіху групи або підтриманню соціального рангу літніх особин. Надалі вчені прагнуть вивчити користь від такої поведінки та з’ясувати, чи так само вона властива самкам шимпанзе та іншим соціальним тваринам.

грумінгом
Взаємний догляд за хутром одне одного у ссавців, що сприяє підтриманню соціальних зв’язків.