Приймання статинів пов'язали з кращою виживаністю хворих на рак грудей

Дослідження американських вчених пов'язало приймання статинів із кращою виживаністю пацієнтів з агресивним типом раку молочної залози. За результатами, приймання статинів супроводжується зменшенням ризику смерті від раку молочної залози протягом трьох років на 58 відсотків. Про це зазначається у журналі Cancer.

Getty

Getty

Що це за препарати?

Лікарські препарати, що належать до групи статинів, є одними із тих, що їх найчастіше виписують лікарі пацієнтам. Вони здатні пригнічувати вироблення холестерину, тому призначаються людям із низкою патологічних станів, як-от високим рівнем холестерину в крові, атеросклерозом та інших, які супроводжуються ризиком виникнення серйозних серцево-судинних захворювань. Однак останніми роками статини почати також розглядати як препарати для лікування інших хвороб, зокрема раку. Попередні досліди на культурах клітин та лабораторних тваринах вказували, що ці засоби здатні сповільнювати ріст злоякісних клітин. Особливо ефективною видається терапія статинами агресивного раку молочної залози, який дуже важко піддається лікуванню наявними методами. Препарати сповільнюють поділ ракових клітин, одночасно спонукаючи їх до загибелі. Однак проведені на людях дослідження дають неоднозначні результати щодо ефективності статинів. Тому вчені Техаського університету провели власне випробування.

Як досліджували дієвість статинів?

Вчені проаналізували наявну медичну інформацію про 23 192 жінок із раком молочної залози, який важко піддається лікуванню. Усі вони були старші за 66 років, а їхня злоякісна хвороба перебувала на першій, другій або третій стадії розвитку. Із цієї групи 2 281 жінка почала приймати статини через 12 місяців після встановлення діагнозу раку молочної залози. Дослідники розділили цих жінок на групи, у залежності від типу статинів, що вони приймали (ліпофільні або гідрофільні) та інтенсивності їх приймання (низька, середня, висока). Відтак вчені порівнювали як прогресувала хвороба в пацієнтів із різних груп, зокрема тієї, де статинів не приймали, та яка смертність серед них.

Які результати дослідження?

Результати показали, що пацієнтки, які приймали статини, у середньому мали на 58 відсотків менше ризиків померти від раку молочної залози протягом наступних трьох років спостереження. Також вони загалом мали на 30 відсотків більше шансів вижити в чотирирічний період спостереження. Зв'язок сильніше проявився у жінок, що почали приймати статини на початкових стадіях злоякісного захворювання, а також тих, хто препарати приймав інтенсивно (понад один тип статинів або більше однієї дози на добу). Дещо краща виживаність також була пов'язана з прийманням ліпофільних статинів.

Наразі вчені не знають, як пояснити свої спостереження. Але, можливо, це пов'язано зі згаданим раніше впливом статинів на ріст та загибель ракових клітин. Щоб перевірити результати цього дослідження та з'ясувати можливий механізм, який стоїть за ними, необхідно провести подальші вивчення. Але якщо ефективність статинів підтвердиться, то пацієнти із найбільш агресивним типом раку молочної залози можуть отримати відносно малотоксичні, дешеві та зручні у використанні ліки проти важкої недуги.