Перший китайський марсохід успішно висадився на Марсі

Посадковий модуль місії «Тяньвень-1», що містить марсохід «Чжужун», успішно приземлився на Марсі в рівнині Утопія. Ровер ще кілька днів перебуватиме у модулі, перш ніж розпочати наукову роботу. Про це повідомляє агентство Сіньхуа.

CNSA

CNSA

Як пройшла посадка?

Вся посадкова операція зайняла вісім хвилин. Китайський посадковий відділився від орбітального модулю місії «Тяньвень-1» та увійшов у атмосферу Марса. Тепловий екран захищав модуль від перегрівання. Щоб знизити швидкість спуску, модуль випустив парашут. Перед приземленням він відкинув тепловий екран та увімкнув двигуни, щоб здійснити посадку. Ровер «Чжужун» разом із модулем висадився на рівнині Утопія, яку вже досліджував марсохід NASA «Вікінг-2» наприкінці 1970-х. «Чжужун» працюватиме приблизно 90 марсіанських днів.

Схема приземлення посадкового модуля. Vony@9ifly.cn / Twitter

Схема приземлення посадкового модуля. [email protected] / Twitter

Що відомо про місію?

Місія «Тяньвень-1» складається з орбітального апарата, посадкового модуля та марсохода «Чжужун». Її запустили у липні 2020 року за допомогою ракети «Великий похід 5», і з лютого 2021 орбітальний апарат разом з посадковим модулем перебував на орбіті навколо Марса. Орбітальний апарат забезпечить зв'язок з марсоходом, а також буде виконувати власні наукові спостереження протягом одного марсіанського року. Основним завданням місії є проведення глобального обстеження всієї планети. Зокрема, завдяки їй дослідники планують скласти детальну геологічну мапу, дослідити особливості поверхневих ґрунтів та розподіл водяного льоду, проаналізувати склад поверхневого матеріалу, вивчити іоносферу, а також електромагнітні та гравітаційні поля Марса, надати характеристику марсіанському клімату та середовищу на поверхні, дізнатися більше про внутрішню будову Марса. Для цього «Тяньвень-1» буде використовувати 13 наукових інструментів.