Порушення слуху пов'язали з вищим ризиком розвитку деменції

Британські вчені виявили зв'язок між порушеною здатністю чути розмову в галасливому середовищі та деменцією. Згідно з результатами масштабного дослідження, люди, які важко розпізнавали людську мову в галасі, суттєво частіше стикалися з деменцією. Науковці припускають, що їхнє дослідження свідчить на користь припущення про те, що розлад слуху є вагомим фактором ризику розвитку когнітивного порушення. Стаття оприлюднена в журналі Alzheimer’s & Dementia.

Чому слух пов'язали з когнітивним розладом?

На перший погляд, між слухом та деменцією мало чого спільного, однак численні наукові праці останніх років вказують на інше. Як і деменція, розлади слуху найчастіше вражають людей у віці 75 і більше років та можуть суттєво погіршувати можливість комунікувати. Ба навіть більше, нещодавні дослідження називають погіршення слуху одним із дванадцяти основних факторів ризику розвитку деменції, який чи не найбільш вагомий із них. Все це робить розлад хорошою ціллю профілактики деменції, оскільки його легко діагностувати та можна контролювати. Проте важливою задачею залишається визначення конкретних типів порушень слуху, які пов'язані зі зниженням когнітивних здібностей. Існують суперечливі дані, що одним із них може бути розлад, за якого людині важко почути співрозмовника у галасливому середовищі. Розібратися у тому, наскільки це твердження правдиве, вирішили вчені Оксфордського університету та Університету Гамбурга.

Як вивчали зв'язок слуху й деменції?

Для цього вони проаналізували дані про 82 039 жінок та чоловіків, які взяли участь в дослідженні UK Biobank. Усім учасникам на момент обстеження було по 60 і більше років, але жодний не страждав від деменції. Серед різноманітних аналізів, учасники також пройшли тестування слуху, зокрема здатності чути людську мову в галасі. Щоб оцінити її, науковці просили обстежуваних визначити, яке число вони вимовляють, тоді як на фоні з динаміків лунав білий шум.

На основі результатів тестування учасників розділили на три групи: з нормальним слухом, ті, що демонстрували незначні порушення, та ті, кому розчути людську мову було важко. Протягом наступного десятиліття за здоров'ям учасників ретельно спостерігали, а зараз вчені вирішили порівняти, у якої кількості людей з різних груп розвинулася деменція.

Що помітили науковці?

За час спостереження деменція виникла у 1 285 людей. У порівнянні з людьми із початково хорошим слухом, ті, які трохи недочували, мали на 61 відсоток більше шансів стикнутися деменцією. Натомість учасники, які вже десять років тому погано чули інших в галасливому середовищі, мали на 91 відсоток більший ризик цієї недуги.

Таким чином науковці вказують, що між здатністю чути людську мову та деменцією існує певний зв'язок. Проте це дослідження не може відповісти на питання, яким цей зв'язок є. Можливо, що порушення слуху є дуже раннім симптомом розвитку когнітивного розладу. Тоді посилена увага до нього може допомогти виявити хворобу завчасно, щоб дати змогу стримувати її. Але не виключено, що слухові проблеми сприяють виникненню деменції, і в такому разі ранній початок їх лікування може допомогти зменшити ризик розвитку деменції. Наступні дослідження допоможуть розібратися в цьому питанні краще.

Здатність чути співрозмовника у галасі відома під назвою феномена коктейльної вечірки. Вчені з'ясували, що розуміти людську мову в таких умовах допомагає направлення погляду в бік того, кого ми слухаємо.