Поодинокі дерева охолодили міський простір літніми вечорами

Навіть поодинокі дерева суттєво понижують температуру повітря в міських умовах, затіняючи кронами значну частину ділянки під собою. Цей ефект найповніше спостерігається у вечірні години, коли тінь від дерева затіняє найбільшу площу території зі штучним покриттям, зменшуючи її нагрівання. До такого висновку дійшли американські вчені, які в статті журналу Environmental Research Letters звертають увагу на важливу роль окремих дерев у охолодженні міських просторів.

Pixabay / Pexels

Pixabay / Pexels

Для чого вивчати те, що відомо?

Міста часто називають бетонними джунглями через низьку кількість у них зелених просторів, зокрема дерев. Особливо це відчутно у гарячі літні місяці, коли нестача тіні густих крон найбільш помітна. Дерева дедалі частіше рекомендують висаджувати принаймні через цю їхню здатність забезпечити прохолоду в міському середовищі. Однак навіть зараз науці багато в чому залишається незрозумілим механізм, який стоїть за охолоджувальним впливом дерев. Так, відомо, що основні ролі у цьому належать затіненню кронами та транспірації, але невідомо, як ці явища залежать від факторів довкілля, наприклад, часу доби, простору навколо та особливостей пологу дерев. Між тим, ці знання можуть допомогти краще спланувати озеленення міст, щоб зробити їх комфортнішими, що особливо актуально з огляду на прискорення глобального потепління. Ось чому досліджувати це питання взялися науковці Американського університету.

Як досліджували охолоджувальний вплив дерев?

Вивчення провели в столиці Сполучених Штатів Америки Вашингтоні, розвиненому місті з населенням понад 700 тисяч осіб, яке характеризується вологим субтропічним кліматом. Науковці хотіли дослідити охолоджувальний вплив його дерев, тому вони провели понад 70 тисяч вимірювань температури повітря у різних локаціях по всьому місту. Вимірювання збирали в спекотні літні дні у різний час доби: до сходу сонця (05:00-06:00), після обіду (14:00-15:00) та ввечері (18:00-19:00). Особливу увагу звертали на крони окремих дерев на місцях вимірювання та пологи, що їх утворюють угруповання дерев. Зокрема, відмічали ділянки простору, над якими ці крони нависають, наприклад, штучні покриття (бетон, асфальт, бруківка тощо), та порівнювали їх із тими, де дерев немає.

Що нового дізналися про дерева?

Хоча парки і подібні значні насадження дерев, без сумніву, дають прохолоду посеред спекотного дня, навіть поодинокі дерева теж можуть помітно охолодити простір. Аналіз показав, що окремі дерева на вулицях міст найбільший охолоджувальний вплив мають у вечірні години та після заходу сонця. У порівнянні з вулицями, де дерев суттєво менше або немає взагалі, ті, над 50 відсотками яких нависають крони, були прохолоднішими у середньому на 1,4 градуса Цельсія. Втім, до сходу сонця на ділянках, які лише близько на 20 відсотків були прикриті кронами, повітря теж було помітно свіжішим, ніж на тих, де дерев немає.

В післяобідній час окремі дерева висотою 15 метрів відкидають приблизно 14-метрову тінь, але ввечері, коли сонце сідає, затінення від дерева може зростати вчетверо, досягаючи 56 метрів. Таким чином у міських умовах поодинокі дерева дають навіть більше тіні на одиницю крони, ніж цілі невеличкі угруповання дерев. Через це автори наголошують на важливій ролі поодиноких дерев в охолодженні міського простору, що варто взяти до уваги при плануванні озеленення міст. На їхню думку, результати цього дослідження можна застосувати і щодо інших міст з подібним до Вашингтона кліматом. Однак потрібно провести подальші дослідження в більшій кількості міст та за різних погодних умов, щоб отримати більш цілісну картину впливу дерев на температуру повітря.