Понад п'ятсот генів пов'язали з розвитком депресії та тривожності

Австралійські генетики виявили понад п'ятсот генетичних варіантів, що пов'язані як із розвитком депресії, так і тривожного розладу. Результати підтверджують зв'язок генетичних чинників із порушеннями ментального здоров'я та коморбідності між ними, йдеться у статті журналу Nature Human Behaviour.

Francisco Moreno / Unsplash

Francisco Moreno / Unsplash

Як пов'язані тривожність та депресія?

Тривожність та депресія — одні з найпоширеніших психіатричних розладів по всьому світу. Депресію ми типово ототожнюємо з апатією, втратою задоволення, тривалим відчуттям суму та іноді суїцидальними думками. А тривожність — із надмірною збудливістю, відчуттям страху та панічними атаками. Тож між ними важко знайти щось спільне, радше протиставити одне одному. Але насправді ці ментальні розлади сильно пов'язані, оскільки часто супроводжують одне одного. Близько трьох чвертей людей із тривожним розладом також мають прояви великого депресивного розладу. Але чому так відбувається, достеменно невідомо. Ще більш незрозумілими є генетичні фактори, що пов'язані з розвитком тривожності та депресії. Через це науковці з Медичного інституту QIMR Berghofer у Квінсленді провели власне дослідження.

Що вони вивчали?

Дослідники проаналізували дані про генетику більш ніж 400 тисяч людей, які взяли участь у дослідженні UK Biobank, що займається вивченням зв'язку між факторами довкілля та генетичними. У процесі аналізу вчені зосередилися на виявленні генетичних варіантів, які можуть бути пов'язаними як із депресією та тривожністю, так і з рисою особистості, яка споріднена з цими станами — невротизмом.

Вчені згрупували геноми з бази даних, відповідно до списку з 28 ознак, пов'язаних із розладами, щоб виявити, у чому вони схожі. Крім цього, вони перевірили свої результати на ще більшій групі з 1,9 мільйона людей, які повідомили, що мають симптоми досліджуваних психічних станів.

Які результати дослідження?

Науковці змогли виявити 674 гени, які пов'язали з розвитком депресії або тривожності, які поодинці мають незначний ефект. Із них близько три чверті (509) генів виявилися спільними для обох розладів, йдеться у статті. Деякі гени були виявлені вперше як чинники цих ментальних порушень. Загалом вчені ідентифікували 71 локус в геномі, яких раніше не пов'язували з тривожністю. Так само 29 нових локусів виявлено як залучених до виникнення депресії.

Разом із тим деякі гени виявилися унікальними для кожного розладу. Частину пов'язаних лише з депресією генів раніше асоціювали з підвищеними рівнями тригліцеридів у крові. Це наводить на думку про існування зв'язку між метаболічними розладами та депресією, чого не спостерігається з тривожністю. Натомість певні «гени тривожності» в попередніх роботах пов'язували з кров'яним тиском, і це узгоджується з дослідами, які виявили зв'язок між тривожним розладом та гіпертензією, кажуть автори. Результати цього дослідження допоможуть краще зрозуміти природу виникнення психічних порушень та виявляти групи ризику щодо них.