Половині сільськогосподарського імпорту ЄС у майбутньому загрожують посухи

Дослідники проаналізували вразливість перед посухами сільськогосподарської продукції, що постачається в Європейський Союз із різних регіонів, за двома кліматичними сценаріями. Виявилося, що тяжкість посух у цих регіонах до 2050 року зросте на 35%, і більше 44% сільськогосподарської продукції, що імпортується в ЄС, стане значно вразливою до посух. Стаття про це надрукована у журналі Nature Communications.

Gozha / Pexels

Gozha / Pexels

Які фактори негативно впливають на сільське господарство Європи?

Кліматичні зміни призводять до збільшення періодів спеки та посух в Європі, що значно впливає на сільськогосподарське виробництво. У майбутньому такі явища будуть траплятися частіше, проте вразливість Європи до екстремальних погодних умов та кліматичних змін поширюється далеко за її межі. У багатьох економічних секторах Європейського Союзу, як-от виробництво м'ясної та молочної продукції, використовується сировина з інших країн. Так, Україна є одним з головних постачальників кукурудзи в ЄС, яка використовується для годування худоби, а також постачає насіння соняшника. Таким чином, сектори, які залежать від сировини з інших країн, вразливі до екстремальних погодних явищ та кліматичних змін у цих регіонах.

Що досліджували науковці?

Дослідники вирішили оцінити транскордонну чутливість до клімату сільськогосподарської продукції Європейського Союзу. Для цього вони спочатку розрахували залежність імпортованої в ЄС сільськогосподарської продукції від опадів у місцях її виробництва у 2030, 2050 та 2085 роках. Потім науковці відібрали ключові культури, що імпортуються в ЄС, виходячи з їхньої залежності від опадів. Наступний кроком став розрахунок того, наскільки сильною є посуха у місцях виробництва продукції за двома різними сценаріями зміни клімату. Наостанок дослідники оцінили адаптаційні можливості регіонів-експортерів.

Індекс вразливості до посух країн-імпортерів продукції в ЄС. Ertug Ercin et al.

Індекс вразливості до посух країн-імпортерів продукції в ЄС. Ertug Ercin et al.

Про що вони дізналися?

Аналіз демонструє, що всі сектори сільського господарства, які використовують сировину через глобальні ланцюги поставок, залежать від водних ресурсів та є вразливими до екстремальних погодних явищ у вихідних регіонах виробництва. Вразливість сільськогосподарського імпорту в ЄС до посухи, за прогнозами науковців, різко зросте протягом наступних двадцяти-тридцяти років для деяких ключових культур, таких як цукрова тростина, какао, кава та пальмова олія. Вразливість окремих культур значно варіюється: так, для насіння соняшнику та кукурудзи існує низька вразливість до посух, для сої існує помірна вразливість клімату, а для кави, какао та пальмової олії висока. Вразливість також різниться залежно від місця експорту. Наприклад, імпорт кави з Індонезії, Бразилії та В’єтнаму дуже вразливий до посухи в умовах змін клімату, тоді як імпорт кави з Колумбії, Уганди, Перу, Ефіопії та Кенії посухи зачеплять менше. Продукція, яку постачає Україна, за оцінками дослідників, має низьку вразливість до посух. Загалом, понад 44% сільськогосподарського імпорту ЄС у майбутньому стане дуже вразливим до посухи через кліматичні зміни. Крім того, сила посухи у місцях виробництва сільськогосподарського імпорту в 2050 році зросте на 35% порівняно з нинішніми рівнями.

Вразливість регіонів-постачальників різної продукції від кліматичних змін до 2050 року. Ertug Ercin et al.

Вразливість регіонів-постачальників різної продукції від кліматичних змін до 2050 року. Ertug Ercin et al.

На думку дослідників, для подолання цих наслідків важлива транскордонна кооперація. Наприклад, багатонаціональна компанія може вирішити співпрацювати зі своїми постачальниками та інвестувати у створення стійкості до посухи у виробничих місцях поза межами ЄС, або ж розглянути можливість переміщення вирощування продукції у місця, де очікується нижча вразливість до посухи в майбутньому. Крім того, за сценарієм кліматичних змін із меншими викидами вплив посухи буде меншим, тож науковці підкреслюють важливість зменшення викидів вуглецю.