Погіршення сну у зв'язку з фазами Місяця сильніше проявилося у чоловіків

Шведські вчені дослідили зв'язок між якістю сну та фазами Місяця. Дослідження продемонструвало, що під час зростаючого Місяця сон може погіршуватися. Хоча цей зв'язок спостерігається в обох статей, він є більш вираженим для чоловіків. Результати опубліковані в журналі Science of the Total Environment.

Чому вчені вирішили дослідити вплив Місяця на сон?

Люди часто пов’язують місячні фази з поганим настроєм або невдачами. Хоча ці ідеї звучать ненауково, дослідження демонструють, що цикл Місяця впливає на самопочуття. Зокрема, якість та тривалість сну може залежати від того, в якій фазі знаходиться Місяць. В одному з досліджень сон респондентів контролювався за допомогою фітнес-трекерів впродовж всього місячного циклу. Було виявлено, що перед повним Місяцем учасники мають коротший сон та пізніше засинають. Такі ж результати були отримані в експерименті з використанням спеціального обладнання для діагностики сну (полісомнографа), в якому брали участь тільки чоловіки. Ще одне дослідження з чоловічою вибіркою продемонструвало, що якість сну теж оцінювалася нижче в період зростаючого Місяця. Проте, результати є неоднозначними. Інші два дослідження проведені на базі Інституту психіатрії Макса Планка не знайшли ніякого зв’язку між сном та фазами Місяця.

Вчені Уппсальського університету вирішили провести масштабне дослідження сну та місячного циклу, врахувавши фактори, що потенційно могли повпливати на надійність попередніх результатів. Раніше представлені дослідження мали ряд недоліків. Деякі з них не брали до уваги наявність безсоння та інших порушень, і використовували для аналізу даних тільки тривалість сну, нехтуючи іншими показниками. Також, минулі дослідження не аналізували роль статі у зв’язку між сном та фазами Місяця.

Що саме зробили вчені?

Впродовж сімнадцяти років дослідницькою групою було зібрано фізіологічні дані отримані під час сну більш ніж восьмисот людей. Перше дослідження почалося у 2001 році. В ньому взяли участь 338 жінок. Дев’ять років потому була включена додаткова вибірка: 154 жінки. У 2016-2018 році та сама гіпотеза була протестована на вибірці з 360 чоловіків. Кожний респондент пройшов процедуру полісомнографії, яка включала збір даних впродовж цілої ночі. Полісомнографія проводилася за допомогою портативного реєструвача фізіологічних сигналів. Медичний працівник під’єднував датчики, які вимірювали безперервну електроенцефалограму, кардіограму, різні показники дихання, положення тіла, м’язову активність і т.д. Половина респондентів брала участь у дослідженні під час фази нового Місяця, інша половина - під час фази спадаючого Місяця. В аналізі даних також враховувалися такі фактори як вік, пора року та проблеми зі сном (безсоння, апное уві сні).

Що вдалося з’ясувати?

Для фази нового місяця був характерний коротший та менш ефективний сон. В середньому жінки спали на 12 хвилин менше, а чоловіки на 20 хвилин. Також, чоловіки витрачали більше часу на засинання. У жінок цей показник був однаковий в обох групах.

Одним з найбільш вірогідних пояснень цього явища є вплив світла на те, як ми спимо. Наявність світла у cпальні порушує секрецію мелатоніну, гормону, що регулює цикл спання-неспання. Зі зростанням Місяць відбиває все більше світла, тому, найшмовірніше, люди сплять у менш затемнених приміщеннях, що може призводити до гіршої якості сну. Також місячний цикл впливає на різницю в гравітації в нічний період, що, в свою чергу, може впливати на сон. Проте, з огляду на те, що вплив гравітації на сон мінімальний, ця гіпотеза поступається першій як менш імовірна. Крім того, беручи до уваги попередні дослідження, як для періоду повного Місяця, так і для розладів сну характерний підвищений рівень кортизолу та знижений рівень тестостерону. Таким чином, гормональні зміни можуть бути одним з опосередкованих факторів, що пов'язують фази Місяця та сон.

Хоча дане дослідження демонструє, що зв'язок між циклом Місяця та сном існує, природа цього зв'язку поки невідома. Майбутні дослідження мають з'ясувати чи зміна фази спричиняє проблеми зі сном, чи залежність є непрямою. В будь-якому разі, ці результати є важливими для розуміння факторів від яких може залежати якість сну. Крім того, вони проливають світло на потенційні причини циклічних розладів сну.