Подібна до арабіки дика кава виявилася стійкішою до зміни клімату

Британські науковці описали екологічні та смакові властивості рідкісної в природі кави Coffea stenophylla, яка вже майже століття не культивується. Досліди показали, що ця рослина суттєво витриваліша до високих температур та мінливих опадів, ніж найпопулярніша кава арабіка, але при цьому напій з неї має багатий, витончений смак. Завдяки цим характеристикам описана кава має потенціал замінити собою чутливу до зміни клімату арабіку. Результати оприлюднені в журналі Nature Plants.

Coffea stenophylla. E. Couturon / IRD

Coffea stenophylla. E. Couturon / IRD

Чому каву треба рятувати?

Кава — один із найпопулярніших напоїв в усьому світі. Як відомо, його виробляють із кавових зерен, що зі свого боку, є насінинами плодів рослини кави, або кавового дерева (Coffea). Його нараховується щонайменше вісімдесят видів, але найбільший інтерес викликають усього два — кава арабіка (Coffea arabica) та кава робуста (Coffea canephora). При цьому перша з них є особливо важливою, оскільки на неї припадає близько 75 відсотків комерційних кавових продуктів. Однак вже декілька років науковці занепокоєні можливою кризою кави, спричиненою зростанням глобальної температури на Землі. Для хорошого врожаю арабіки оптимальна річна температура повинна становити близько 18-21 градус за Цельсієм. А на багатьох територіях, де вирощують каву, температура суттєво зросла протягом останніх років та продовжує збільшуватися, що призвело до погіршення врожайності та якості кави й ставить під загрозу майбутню кавову промисловість. Однак дослідники з Королівських ботанічних садів в К'ю знайшли можливе розв'язання проблеми, що не дозволить нам залишитися без ранкової кави — новий вид кави.

Про яку каву йде мова?

Кава вузьколиста (Coffea stenophylla) — це дике кавове дерево, яке походить із Західної Африки. Ще в ХІХ столітті її вирощували у Королівських ботанічних садах, оцінивши відмінний смак, порівнянний із арабікою. Однак вже в 1920-х роках рослину перестали культивувати через витіснення її конкурентом арабікою. До цього часу вважалося, що рослина збереглася лише в невеликих насадженнях колекціонерів, однак нещодавно вчені виявили дві невеликі дикі популяції цієї кави в Сьєрра-Леоне.

Детальніше вивчення показало, що хороший врожай із цього кавового дерева можна отримати навіть при вирощуванні його за температури до 25 градусів за Цельсієм. Це на 6,2-6,8 градуса більше, ніж може витримати арабіка, та навіть більше за норму для менш вибагливої робусти. Крім цього, раніше досліди вже показували, що C. stenophylla стійка й до періодів посухи та грибкового захворювання з назвою кавова іржа, яке може суттєво знижувати врожайність інших видів кав. Рослина також має подібний вміст тригонелліну, сахарози та кахвеолу, як в арабіки, хоча вони й не надто близькі генетично.

А що зі смаковими якостями цієї кави?

Дослідники перевірили, наскільки правдиві історичні згадування напою з C. stenophylla як кави з чудовим смаком та ароматом. Для цього вони зварили каву із зерен різних рослин — високоякісної арабіки, робусти або вузьколистої, які запропонували продегустувати професійним поціновувачам кави.

Судді оцінили смак вузьколистої кави як складний, дещо солодкий та з хорошою основою, подібний до такого в арабіки високої якості. Насправді 81 відсоток експертів спочатку навіть сприйняли цей напій за каву арабіку в сліпих тестах. Йому дали 80,25 балів за стобальною шкалою Speciality Coffee Association. Таку оцінку отримують лише спешелті-кави, що є рідкісними, найбільш якісними сортами арабіки.

Тож автори вважають, що C. stenophylla має шанс замінити собою більш вимогливу до умов середовища арабіку. Крім цього, можна спробувати схрестити її з іншими видами та сортами кавового дерева, щоб отримати більш стійкі рослини, які дають високоякісну каву.