Пластик покращив здатність водоростей фотосинтезувати

Китайські вчені додали до зеленої водорості Chlorella pyrenoidosa синтетичний полімер, здатний поглинати світло, і завдяки цьому здатність водорості фотосинтезувати суттєво зросла. Науковці сподіваються, що їхній метод може стати в нагоді у виробництві більш ефективного біопалива з водоростей. Стаття вчених вийшла в журналі Science Advances.

Зелені водорості, здатні фотосинтезувати, уже давно розглядають як потенційну заміну невідновлюваним джерелам палива. Вони мають швидкий метаболізм і ефективно синтезують ліпіди, які можна виділити та використати як біопаливо. Проте, щоби масово впровадити використання технології, не вистачає ефективності перетворення сонячної енергії в біопаливо водоростями та рослинами. Але китайські вчені знайшли спосіб збільшити продуктивність зелених водоростей.

Що зробили вчені?

Науковці виростили зелену водорість Chlorella pyrenoidosa, яку часто використовують для вироблення біопалива, у водному розчині з додаванням полімеру PBF. Він зв’язався з їхньою клітинною мембраною і, через те, що полімер має високий рівень поглинання зеленого світла, це дало змогу збільшити водорості ефективність фотосинтезу та вироблення його побічних продуктів, як-от кисню та аденозинтрифосфату (АТФ) — головної енергетичної молекули клітини.

Цікаво, що такий ефект краще спостерігався в умовах недостатнього освітлення — вироблення кисню водорістю зросло на 120 відсотків, а АТФ — на 97 відсотків. Швидкість росту хлорели також збільшилася — на 110 відсотків. Коли ж яскравість світла максимально підвищили, то кількість молекул кисню збільшилася лише на 12 відсотків.

Не тільки водорості

Вчені кажуть, що їхній метод можна застостовувати не тільки до зелених водоростей, а й до інших типів водоростей та рослин. Саме тестуванням світлопоглинального пластику на інших рослинах науковці планують зайнятися в наступних дослідженнях. Вони сподіваються, що їхнє відкриття зможе полегшити продукцію більшої кількості водоростей та, відповідно, біопалива.