Пил у системі Апеп рухається в 4 рази повільніше за зоряний вітер

ESO, Callingham et al / Wikimedia Commons

ESO, Callingham et al / Wikimedia Commons

Астрономи проаналізували систему Апеп та підтвердили, що два з трьох її світил належать до зірок Вольфа – Райє. Окрім того, вони виявили, що пиловий шлейф цієї системи рухається у 4 рази повільніше, ніж її зоряний вітер. На основі цих даних вчені змогли створити вдосконалену геометричну модель системи, про що вони пишуть у журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Які властивості мають зірки Вольфа—Райє?

Зірки Вольфа – Райє представляють собою фінальну стабільну фазу наймасивніших світил безпосередньо перед тим, як їхня еволюція закінчиться вибухом наднової. З ними пов’язані деякі найекстремальніші та найенергетичніші явища у зоряній фізиці. Зокрема, такі об’єкти здатні запускати швидкі зоряні вітри з високою густиною та втрачати масу через це з високими темпами. Системи з двома зірками Вольфа – Райє дуже рідкісні. У таких системах зіткнення зоряних вітрів створюють різноманітні сигнали, що можна зафіксувати: від радіохвиль до рентгенівських променів. За певних умов у таких системах також може сформуватися велика кількість теплого пилу.

Що було відомо про систему Апеп?

Система Апеп знаходиться у нашій галактиці на відстані 8 тисяч світлових років від Землі та була названа на честь давньоєгипетського бога-змія, що уособлює хаос. Її оточує спіральний пиловий шлейф, що фіксується у середньому інфрачервоному діапазоні. Він на два порядки більше, ніж зазвичай спостерігається у інших спіральних туманностях. Система створює потужні потоки радіохвиль, інфрачервоних та рентгенівських променів. Дослідники припускали, що Апеп повинна бути ієрархічною потрійною системою, із двома зірками Вольфа – Райє посередині, що знаходяться близько одна до одної та регулюють пилоутворення.

Про що говорить нове дослідження?

Команда вчених підтвердила попереднє відкриття та створила модель, яка відповідає геометрії спіральної системи. Виявилося, що пил у спіралі рухається в 4 рази повільніше, ніж зоряні вітри, що переміщуються зі швидкістю близько 12 мільйонів кілометрів на годину. Це 1% від швидкості світла. Така поведінка системи пояснюється швидким обертанням її зірок. Це запускає зоряні вітри в різних напрямках з різною швидкістю. Розширення пилу зумовлене більш повільними вітрами, що виникають поблизу екватора зірок.

Така картина підтверджує, що система Апеп є сильним претендентом на створення гамма-спалаху — масштабного енергетичного викиду вибухового характеру в найжорсткішій частині електромагнітного спектру. Такі події у Чумацькому Шляху ще не фіксувалися.