Підвищений артеріальний тиск пов’язали з прискореним старінням мозку

Група вчених з Австралії, Нової Зеландії та Німеччини з’ясувала, що підвищений кров’яний тиск, навіть якщо він не виходить за межі норми, пов’язаний зі швидшим старінням мозку. Дослідивши МРТ-знімки головного мозку людей середнього та похилого віку, вчені з’ясували, що люди з тиском 135 міліметрів ртутного стовпа систолічного тиску та 85 міліметрів діастолічного тиску мають мозок у середньому на шість місяців старший, у порівнянні з тими, в кого 110 міліметрів ртутного стовпа систолічного тиску та 70 міліметрів діастолічного. Дослідження опубліковано у журналі Frontiers in Aging Neuroscience.

Pexels

Pexels

Чому це важливо?

Згідно з даними 2015 року, приблизно 31 відсоток дорослого населення світу страждає на артеріальну гіпертензію. Цей діагноз ставиться, якщо систолічний тиск перевищує 139 міліметрів ртутного стовпчика, а діастолічний – 89 міліметрів ртутного стовпчика. Ще 25-50 відсотків населення має передгіпертензію, і цей показник постійно зростає. Гіпертензія підвищує ризик виникнення ішемічної хвороби серця, інсульту, серцево-судинних захворювань. Крім того, вона є доведеним фактором розвитку деменції. Однак досі точна межа, після якої підвищений артеріальний тиск починає впливати на здоров’я мозку, не встановлена. Для з’ясування цього може бути використаний так званий показник «мозкового віку» (BrainAGE), який застосовується для оцінки індивідуального стану мозку на основі структурної МРТ.

Молодший, у порівнянні з хронологічним, «мозковий вік» спостерігається у людей, які регулярно медитують. Натомість старший вік мозку був виявлений в осіб з когнітивними порушеннями, цукровим діабетом другого типу та в носіїв гену, що кодує форму ɛ4 аполіпопротеїну Е (АпоЕ). В останньому випадку вважається, що алель ɛ4 цього гену дає перевагу в молодому віці внаслідок його зв'язку з посиленою фертильністю у жінок і поліпшеними когнітивними здібностями в обох статей. Однак у старшому віці через нього підвищується ризик атеросклерозу, хвороби Альцгеймера тощо. Тож група вчених з Австралійського національного університету спільно з колегами з Австралії, Нової Зеландії та Німеччини протягом дванадцяти років з'ясовували, який саме показник артеріального тиску призведе до змін у стані мозку і наскільки сильним буде цей вплив.

Як організували дослідження?

Було відібрано дві групи людей: середнього та похилого віку, яким на початку дослідження було 44–46 та 60–64 роки відповідно, що пройшли від двох до чотирьох МРТ-сканувань мозку. Поступово з загальної кількості всіх досліджуваних виключили тих, у кого діагностували інсульт, хворобу Паркінсона або деменцію. У результаті була отримана остаточна вибірка з 686 учасників, з яких в першій групі було 335 осіб (із них 52 відсотки жінок), а в другій – 351 (з них жінок 46 відсотків).

Здоров'я мозку оцінювали за допомогою стандартного алгоритму машинного навчання в три етапи: обробка 2 601 скану мозку, навчання алгоритму та визначення показника BrainAGE для кожного досліджуваного. Значення 0 для показника BrainAGE означало, що мозок людини відповідає її хронологічному віку. Від’ємний результат BrainAGE вказував на те, що мозок виглядає молодшим, а додатній – старшим свого хронологічного віку. Далі за допомогою лінійних моделей оцінювали наявність зв’язку між BrainAGE та артеріальним тиском.

Які результати дослідження?

Всі визначені показники артеріального тиску були значно вищими в старшій групі, у порівнянні з групою середнього віку, та в чоловіків у порівнянні з жінками. Однак це суттєво не вплинуло на зв'язок між тиском та BrainAGE. Отже, негативний вплив на мозок підвищеного артеріального тиску, навіть якщо він не призводить до гіпертензії, виникає не в похилому віці, а поступово протягом усього життя.

В середньому для жінок був характерний нижчий майже на 10 місяців рівень BrainAGE, ніж для чоловіків (середнє значення жінок — −0,55 року, а для чоловіків — +0,26 року). Це свідчить про те, що мозок жінок відносно молодший і, відповідно, здоровіший.

Вчені з’ясували, що при показниках артеріального тиску понад 114 міліметрів ртутного стовпа для систолічного тиску та 74 міліметри діастолічного кожний наступний міліметр ртутного стовпа пов’язаний зі зростанням BrainAGE на 5,11 доби. Відповідно, прогнозується, що у порівнянні з гіпертоніком, мозок людини середнього віку з ідеальним тиском буде щонайменше на 6 місяців молодшим. Дослідники вважають, що підтримка артеріального тиску в оптимальному діапазоні — менше за 115 міліметрів ртутного стовпа для систолічного тиску та 75 міліметрів для діастолічного — протягом усього життя є необхідною умовою здоров'я мозку.

Вчені підкреслюють, що це дослідження, попри загальну значущість, має певні обмеження. Зокрема, немає даних з раннього дорослого віку цих людей і є відмінність у рівні освіченості між групами. Для визначення того, наскільки BrainAGE є фактором ризику для майбутнього когнітивного спаду також потрібні подальші триваліші дослідження.

Поки вчені досліджують, як найкраще в ранньому та середньому віці запобігти виникненню гіпертензії, для омолодження мозку можна зайнятися медитацією. Або почекати, коли до людей почнуть застосовувати метод блокування виникнення запалення в імунних клітинах. Принаймні, старі миші після цього демонструють такі ж результати когнітивних тестів, як і молоді. А ось каракатиці точно мають менше проблем з мозком за нас, бо згідно з новим дослідженням, зберігають гарну епізодичну пам'ять навіть у похилому віці.