Перші поселенці Америки привели з собою одомашнених у Сибірі собак

Міжнародна група науковців припускає, що перші люди, які поселилися в Америці близько 15 тисяч років тому, привели з собою своїх собак. При цьому вони обоє, ймовірно, походять з Сибіру, де люди одомашнили собак орієнтовно 23 тисячі років тому. На це вказують результати аналізу ДНК древніх людей та собак, що опубліковані в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Прибуття предка корінного американця з собакою до Північної Америки в інтерпретації художника. Ettore Mazza

Прибуття предка корінного американця з собакою до Північної Америки в інтерпретації художника. Ettore Mazza

Як одомашнили собак?

Собак вважають першими тваринами, яких стародавні люди одомашнили, і єдиними, що сформували побутові стосунки з людьми за період плейстоцену. Деякі дані вказують, що найкращий друг людини з’явився на території Євразії, де наші предки зблизилися із нині вимерлою популяцією сірих вовків. З часом люди стали відбирати особин вовків, що найбільш слухняні та менш агресивні, і врешті дійшли до перетворення їх на собак-компаньйонів, яких ми знаємо зараз. Щодо того, коли це сталося, однозначної думки немає: одні вчені схиляються до дати близько 40 тисяч років тому, а інші — 20 тисяч років тому. Але ймовірно, що після одомашнення собаки супроводжували своїх людей на землі, які ті з часом займали. Міжнародна група археологів вирішила вивчити це питання та дослідила прихід перших людей до Америки.

Що відомо про перших поселенців Америки?

Вважається, що перші люди прийшли до Америки орієнтовно 15 тисяч років тому з північно-східної Азії. У ті часи останнього льодовикового періоду Північна Америка та сучасний Сибір не були розділеними — їх з’єднував сухопутний міст, названий Берингією.

А найдавніші свідчення присутності в Америці собаки належать до 10 тисяч років тому. Щоб дослідити можливий зв’язок між міграцією людей та собак до нового континенту, у новій роботі вчені проаналізували мітохондріальну ДНК понад 200 древніх собак з усіх кутків світу. Результати вони порівняли зі змінами, що відбувалися протягом того часу з людською ДНК.

Що з’ясували науковці?

Вчені кажуть, що всі древні американські собаки походять від однієї лінії — гаплогрупи A2b, яка розпалася на чотири окремі групи близько 15 тисяч років тому. Однак її генетичні коріння ведуть до Сибіру близько 23 тисяч років тому. Науковці також з’ясували, що предки перших американців походять з популяції людей, що існувала в Сибірі близько 21 тисячі років тому, і так само розділилася на групи, відображаючи розділення собак.

Автори вважають, що люди, які прибули до Америки близько 15 тисяч років тому, привели з собою своїх собак. Прадавні сибіряки, ймовірно, одомашнили їх десь 23 тисячі років тому, коли люди та сірі вовки були ізольовані на своїй території під час суворого клімату останнього льодовикового максимуму. Можливо, перед тим, як вирушити на новий континент, предки американців контактували з північними сибіряками, яким могли передавати “виведених” ними собак. Це може пояснити, чому найдавніші рештки собак і в Америці, і в Європі датуються близько 15 тисячами років тому. Ймовірно, всі вони походять від сибірських собак, що виникли 23 тисячі років тому, а не виникли в процесі кількох одомашнень в різних кутках світу, припускають автори роботи.

Попередній аналіз геному древніх собак вже показував, що вони походять від єдиної популяції вовків, які дали початок принаймні п'ятьом окремим лініям собак. Про сам процес одомашнення вченим відомо небагато. Деякі припускають, що це відбулося через надлишок у древніх людей м'яса, яким вони ділилися з вовками під час останнього льодовикового періоду.