Пептидні волокна знищили ракові клітини зсередини

Німецькі науковці створили молекулярні волокна, які здатні вбивати ракові клітини зсередини, не пошкоджуючи при цьому здорові. Метод діє таким чином, що волокна стають смертельними лише при потраплянні в середовище, яке властиве для ракових тканин та клітин. Дослідження поки що проведене лише in vitro, його опублікували в журналі Journal of the American Chemical Society.

Потреба в безпечній терапії

Поки що кращою зброєю проти раку є радіація та хімієтерапія. Хоча ці методи ефективно знищують ракові клітини, вони так само вбивають і здорові. Наслідком цього може бути величезна кількість побічних дій на організм пацієнта. Саме через це науковці активно працюють над розробленням таких методів лікування, що діятиме націлено на вражені клітини. Один із кращих способів це зробити - використати унікальне середовище всередині ракових клітин. Це і спробували зробити вчені з Інституту Макса Планка в новому дослідженні.

Що зробили науковці?

Середовище ракових тканин має набагато вищу кислотність, ніж нормальні тканини. А всередині самих ракових клітин є набагато більше високореактивних оксидативних молекул через їхню підвищену метаболічну активність, ніж у здорових клітин. На цих відмінностях й зосередилися вчені.

Вони створили молекулярні волокна, які можна було би ввести в організм пацієнта і вони вбудовувалися б у його клітини. Волокна складаються з послідовностей пептидів, які можуть розщеплюватися та з'єднуватися за різноманітними схемами в залежності від середовища, з яким вони контактують. Вони не є шкідливими для здорових клітин, але коли потрапляють у більш кисле та багате на реактивні оксидативні молекули середовище, властиве для ракових клітин, то вони стають смертельними. У таких умовах волокна починають з'єднуватися, формуючи павутинну структуру, яка наростає всередині ракової клітини. Вони настільки деформують її, що це запускає програмовану смерть.

Результати дослідження

Поки що науковці перевірили дієвість методу на культурі живих ракових клітин. Дослід показав, що він здатний знищити хворі клітини пухлин всього за декілька годин. Важливою особливістю волокон є те, що до них ракові клітини не можуть сформувати стійкість, як до деяких хімічних речовин, що їх проти них використовують.

Тепер науковці прагнуть вдосконалити свій метод, щоб після знищення ракових клітин структури волокон могли самостійно деградувати.