Палеонтологи відтворили зовнішній вигляд жуків крейдового періоду

Peris & R. Kundrata et al. / Scientific Reports

Peris & R. Kundrata et al. / Scientific Reports

Палеонтологи дослідили чотири нові скам’янілості жуків крейдового періоду родини Mysteriomorphidae та проаналізували одну з них за допомогою комп’ютерної томографії. Це дозволило реконструювати їхній зовнішній вигляд та встановити положення родини на дереві еволюції. Вчені вважають, що зникнення цієї та інших викопних родин жуків пов’язане з розвитком покритонасінних рослин, про що вони пишуть у журналі Scientific Reports.

Що було відомо про родину Mysteriomorphidae?

Серед трохи більше 80 родин жуків з принаймні одним представником, описаним з бурштинів часів крейдового періоду, шість є вимерлими та представлені виключно у копалинах. Серед них і родина Mysteriomorphidae. Рік тому команда палеонтологів відшукала два зразки Mysteriomorphus pelevini, на основі яких виділила цю родину. Зразки були знайдені в бурштині пізнього крейдового періоду в штаті Качин на півночі М'янми. Втім, тоді вченим не вдалося повністю встановити морфологію цих комах, через що викопна родина і отримала таку назву.

Як виглядають ці комахи?

У новому дослідженні вчені проаналізували чотири нові зразки Mysteriomorphidae, знайдені у тому ж місці, що і попередні. Сканування одного із зразків за допомогою комп’ютерної томографії дозволило більш детально описати родину. Зокрема, довжина витягнутого тіла цих жуків складає від 2,5 до 7,3 міліметрів, а забарвлення коричневе або чорне. Вони мають довгі вусики, що прилягають до внутрішнього краю очей. Дослідження також допомогло помістити цю родину до надродини Elateroidea, куди входять м’якотілки, світлякові та інші.

Окрім того, дослідження допомогло дізнатися більше про еволюцію жуків. Під час крейдового періоду квітучі рослини поширились по всьому світу, замінюючи старі види рослин. Цей розподіл був пов'язаний з можливостями для розвитку нових видів, наприклад, запилювачів квітів. Але види тварин, які були добре пристосовані до попередніх видів рослин, зазнавали тиску під час адаптації до нових умов та вимирали. Результати дослідження підтверджують гіпотезу, що жуки та, можливо, деякі інші групи комах, зазнали зменшення своєї різноманітності під час бурхливого розвитку рослин.