Палеонтологи відшукали найстаріший викопний вид бокошиїх черепах з Лавразії

Дослідники описали новий вид підряду бокошиї черепахи, знайдений у відкладеннях Техасу, США. Він отримав назву Pleurochayah appalachius. Цей вид є найстарішим у Північній Америці й Лавразії та має унікальні риси черепа і панциря. Стаття про це надрукована у журналі Scientific Reports.

Реконструкція зовнішнього вигляду Pleurochayah appalachius. Brent Adrian / Midwestern University

Реконструкція зовнішнього вигляду Pleurochayah appalachius. Brent Adrian / Midwestern University

Що відомо про бокошиїх черепах?

Бокошиї черепахи є однією з двох основних сучасних клад черепах, відомих з раннього крейдового періоду. Свою назву вони отримали через те, що, ховаючись від небезпеки, не втягують голову в панцир, а загинають шию набік. Вони походять з давнього континенту Гондвана, куди входили землі Південної Америки, Африки, частини Азії, Австралії. Скам’янілості цієї групи, як правило, походять з відносно теплих областей і мають більш обмежений розподіл, ніж схованошиї черепахи. Сучасні бокошиї черепахи мешкають у тропічних регіонах, що колись належали Гондвані. У ранньому крейдовому періоді цей материк відділився від Лавразії (зараз Північна Америка, Європа, Азія). Цей процес, а також коливаннями глобальних температур вплинули на розподіл деяких ліній бокошиїх черепах. Так, рід Bothremydodda у крейдовому періоді поширився з Гондвани у Лавразію.

Які скам’янілості відшукали палеонтологи?

Нову скам’янілість бокошиїх черепах знайшли у формації Льюїсвілл, що у Техасі, США. Формація відноситься до верхнього крейдового періоду, тобто вік копалин у ній сягає 95-96 мільйонів років. Скам’янілості демонструють унікальне поєднання ознак, що вирізняють їх серед черепах вимерлої родини Bothremydidae, тож дослідники віднесли їх до нового виду Pleurochayah appalachius.

Частково збережений череп  Pleurochayah appalachius. Brent Adrian et al.

Частково збережений череп Pleurochayah appalachius. Brent Adrian et al.

Pleurochayah appalachius був пристосований до водного, можливо, напівморського способу життя. Зокрема, на це вказує будова його плечової кістки. М’язи кріпилися до неї таким чином, що черепаха могла здійснювати потужні рухи під час плавання. Цей вид, скоріше за все, міг гребти у воді, а не пересуватися завдяки змахам лап, як це роблять сучасні морські черепахи. Це могло сприяти його міграції на великі відстані.

У чому особливість цього виду?

Новий вид є найстарішим видом бокошиїх черепах не лише з Північної Америки, але і з Лавразії. Таким чином, родина черепах Bothremydidae розповсюдилася у цій частині світу ще до або під час сеноманського віку (100,5 - 93,9 мільйонів років тому). На це впливала фрагментація середовища: відкриття центральної Атлантики, а також періодичне з'єднання Західного внутрішнього моря з Мексиканською затокою. Таким чином, новий вид розширює розуміння перших міграцій родини Bothremydidae.