Палеонтологи діагностували у нептахового динозавра остеомієліт і паразитів

Дослідники вперше задокументували важке запалення кісток та виняткове збереження м’яких тіл паразитів усередині судинних каналів нептахового динозавра. Про це вони пишуть у журналі Cretaceous Research. Паразити могли спричинити або погіршити остеомієліт старого титанозавра крейдяного періоду, що є найранішим зафіксованим таким явищем.

Що науці відомо про хвороби і паразитів динозаврів?

Патології, збережені в копалинах, можуть надати цінну інформацію про фізіологію та поведінку тварин, а також про те, з якими перешкодами їм доводилося стикатися. Палеопаразитологічні записи також дозволяють краще зрозуміти еволюцію паразитів, їхніх господарів та взаємозв'язок між ними. Таким чином, у рештках важливо не лише виявити ознаки хвороб, але й встановити, що саме їх спричинило.

Виникнення остеомієліту у динозаврів є рідкісним, але останні дослідження підтвердили появу цієї форми запалення кісток у завроподоморфів, нептахових динозаврів. Докази викопних ендопаразитів хребетних також були знайдені, зокрема, у викопних екскрементах. Проте паразити, що збереглися безпосередньо в тканинах хребетних, до цього часу ще не були знайдені.

Яке дослідження провели вчені?

Палеонтологи виявили скам’янілі рештки паразитів у зразках карликового титанозавра, що був знайдений у Бразилії та відноситься до пізнього крейдового періоду. Для цього вчені вивчили зразок кістки гомілки динозавра, вирізавши тонкі ділянки скам'янілості та проаналізувавши їх за допомогою медичного сканера для комп’ютерної томографії. Виявилося, що динозавр був старим і хворим. Губчасті утворення на його кістках, ймовірно, зумовлені агресивною формою остеомієліту. Стан хвороби був настільки запущений, що тварина була вкрита відкритими ранами. Подальший аналіз також виявив мікроорганізми, які були в крові, коли титанозавр помер. Вони відносилися або до найпростіших, або до нематод, або до нового типу паразитів, і могли бути причиною зараження кісток.