Особистий досвід став для людей переконливішим за об’єктивні факти

Результати дослідження німецьких та американських психологів показують, що в політичних та моральних дискусіях нашого часу люди більше довіряють тому, хто у своїх аргументах спирається на власний досвід, а не об’єктивні факти. Про це йдеться у статті вчених у журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

GIPHY

GIPHY

Яка мета дослідження?

Якщо ви хочете запевнити у чомусь свого співрозмовника, то як ви це робитимете? Більшість людей вкажуть, що важливо наголосити на логічності та правдивості, тобто надати опонентові раціональні факти. Ця тактика спрацьовувала протягом довгого часу, особливо серед політиків, але зараз втрачає свою ефективність. У час, коли суспільство надмірно поляризоване, а фейкові новини та дезінформація стали звичайною частиною життя, факти більше не запевняють людей, як колись. У своєму дослідженні науковці з Німеччини та Сполучених Штатів Америки з’ясовували, що краще переконує людей у політичних та моральних дебатах.

Як це вивчали?

У процесі дослідження психологи охопили результати 15 окремих експериментів. Під час дослідів вчені намагалися оцінити, яка стратегія ведення дискусій здається людям правдивішою та гідною поваги: та, що базується на фактах, чи яка за основу бере власний досвід.

Досліди стосувалися обговорення таких тем як дозвіл на зброю, аналізу понад 300 000 коментарів на YouTube під відео з висвітленням думок про аборти та вивчення 137 архівних інтерв’ю з телеканалів Fox News та CNN.

Що вони дізналися?

Дослідники кажуть, що сторона, яка радше спирається на особистий досвід, суттєво частіше виграє опонента, який у своїх аргументах покладається на об’єктивні факти. Зараз людям особисті переживання здаються більш правдивими, а людина, що їх висловлює, створює ілюзію раціональності її слів та викликає більшу повагу. Найпереконливішими виявилися аргументи, підкріплені особистими переживаннями страждань чи образи. Такі історії найчастіше сприяють завоюванню поваги слухачів, оскільки висвітлюють мовника як звичайну людину, зі своїми слабкостями. Це може пояснити, чому дискусії політиків часто є непродуктивними.

Водночас дослідники не вважають, що факти зовсім утратили свою функцію. Але найкращого результату можна досягти, якщо застосовувати комбінацію з аргументів, основаних на досвіді та фактах. Наприклад, можна почати розмову із розповіді про свої переживання, щоб побудувати фундамент для взаємоповаги, а потім перейти до представлення фактів. Автори сподіваються, що їхні результати допоможуть вести бесіди та дискусії з більшою повагою одне до одного в час екстремальної поляризації суспільства.