Описано новий захисний механізм імунної системи проти вірусів

Американські біологи відкрили новий захисний механізм організму ссавців проти вірусних збудників. Вчені з’ясували, що білок NLRP1 з часом розвинув здатність “виявляти” віруси всередині клітин та сповіщати про них імунній системі, яка запускає запальні реакції для боротьби зі збудниками. Про це йдеться у статті журналу eLife.

Пікорнавірус. Wikimedia Commons

Пікорнавірус. Wikimedia Commons

Як виникло таке пристосування?

Здається, що ми дуже вразливі до вірусних захворювань і не можемо протистояти хитрим збудникам вірусам. Але насправді у той час, коли віруси розвивають здатність успішніше проникати всередину клітин хазяїнів та використовувати їх, наш організм розвиває пристосування, щоб протидіяти вірусам. Такі перегони озброєнь між збудниками хвороб та хазяїнами є однією з рушійних сил еволюції, про що ми згадуємо й у нашому матеріалі “Коли паразит – не ворог”. А науковці з Каліфорнійського університету в Сан-Дієго у новій роботі описали раніше невідомий механізм захисту імунної системи ссавців від вірусів.

Що робили дослідники?

Вчені вивчали процес інфікування клітин вірусами з родини Picornaviridae. До цієї групи належать такі відомі збудники як риновіруси, збудник поліомієліту та вірус Коксакі. Їх об’єднує те, що вони здатні активувати в організмі хазяїна білок NLRP1, що призводить до прояву запалення в організмі. Віруси змушують клітини виробляти ферменти, які можуть нарізати згаданий білок на окремі фрагменти, які використовуються ними для розмноження та поширення організмом.

Але дослідники помітили, що білок NLRP1 має властивість, яка ускладнює роботу вірусу. NLRP1 може формувати пастки, що нагадують фрагменти, необхідні вірусам. Однак, коли вірусні ферменти відрізають ці “приманки”, вони насправді активують імунну реакцію, що дозволяє ефективніше боротися зі збудниками, яка й проявляється запаленням.

Що дають ці знання?

Науковці сподіваються, що їхні результати допоможуть розробити ефективніші методи боротьби з вірусними інфекціями, приміром, в легенях, мозкові та інших системах організму.

Надалі дослідники продовжать вивчати, як ще імунна система еволюціонувала, щоб краще виявляти та знешкоджувати вірусні організми.