Описано найменших сухопутних равликів. Вони висотою усього пів міліметра

Науковці знайшли у вапняку Лаосу та В'єтнаму найменших відомих науці сухопутних равликів, чиї черепашки у висоту не перевищують 0,58 міліметра. Вони отримали назви Angustopila coprologos та Angustopila psammion, зазначається у журналі Contributions to Zoology. Попередній рекордсмен у мініатюрності серед наземних равликів мав черепашку висотою до 0,71 міліметра.

Черепашка равлика Angustopila psammion. Barna Páll-Gergely et al. / Contributions to Zoology, 2022

Черепашка равлика Angustopila psammion. Barna Páll-Gergely et al. / Contributions to Zoology, 2022

Чому равлики такі маленькі?

Для багатьох безхребетних тварин зменшення розмірів тіла супроводжується перевагами, які збільшують їхні шанси на виживання та продовження роду. Приміром, серед паразитоїдних ос зустрічаються види, розмір особин яких менший за пів міліметра (наприклад, трихограма бура (Trichogramma evanescens)). Так ці комахи змогли пристосуватися до паразитування на маленьких яйцях господарів, які недоступні для інших ос із великим розміром тіла. А для тварин, які живуть під землею, зменшення відкриває нові можливості для пересування та пошуку їжі. Маленьке тіло може поміщатися в крихітні щілини, замаленькі для багатьох інших тварин, а також дає змогу живитися шматочками їжі, які для інших не мають цінності. Це стосується і сухопутних равликів, розміри яких оцінюють за єдиною щільною та постійною структурою — черепашкою. Протягом останніх років вчені описували дедалі менші види равликів, які заміщували попередніх рекордсменів у мініатюрності. Так, описаний минулого року і визнаний на той час найменшим сухопутним равликом вид Angustopila pallgergelyi має черепашку висотою 0,59-0,71 міліметра. Але схоже, що титул доведеться віддати новому виду, описаному авторами Європи та США на чолі з ученими Дослідницької мережі Етвеша Лоранда.

Які равлики є новими рекордсменами?

Вчені насправді описали два нові найменші види равликів, які населяють Лаос та В'єтнам і також є представниками роду Angustopila. Черепашки раніше невідомих науці крихітних молюсків знайшли у зразках ґрунту, зібраних із основи вапнякових скал та у вапнякових печерах.

Перший вид, що походить із центрального регіону Лаосу, отримав назву Angustopila coprologos, чия видова назва з давньогрецької перекладається як «збирач гною». Не надто красива назва обумовлена тим, що черепашка равлика, шириною 0,66-0,76 міліметра і висотою 0,49-0,58 міліметра, обліплена крихітними гранулами бруду, які формують радіальний візерунок і, ймовірно, є власними фекаліями молюска.

Черепашка A. coprologos. Barna Páll-Gergely et al. / Contributions to Zoology, 2022

Черепашка A. coprologos. Barna Páll-Gergely et al. / Contributions to Zoology, 2022

На жаль, вченим не вдалося знайти живих особин у зразках, тому достеменно невідомо, для чого крихітним равликам «прикрашати себе» та і як вони взагалі живуть. Автори припускають, що молюски населяють глибокі тріщини вапняку, із яких пусті черепашки вимилися до основи скали сильними й тривалими дощами. Але тоді ще менш зрозуміле призначення бруду на мушлі. Подібна практика наліплення ґрунту та інших матеріалів відома для багатьох представників сухопутних равликів, але найімовірнішим поясненням цього є камуфляж для ховання від хижаків. А яким чином візуальне маскування може згодитися Angustopila coprologos у темних ущелинах вапняку, невідомо. Іншими можливими поясненнями є хімічна комунікація молюсків та сприяння затриманню вологи на черепашках.

Другий описаний вид відшукали у зразках із печер на півночі В'єтнаму. Він отримав назву Angustopila psammion, видовий епітет якого означає з давньогрецької «піщинка». Вона відбиває крихітні розміри молюска, які роблять його найменшим із відомих сухопутних равликів: його черепашка сягає у ширину 0,6-0,68 міліметра, а у висоту всього 0,46-0,57 міліметра. Водночас інший равлик, Arinia micro, хоч і має вищу мушлю, але вона вужча, тому він може пролізти у менший отвір, ніж равлик-піщинка. Тому, на думку авторів, варто орієнтуватися на якісь інші параметри, окрім просто ширини та висоти черепашки, щоб з'ясувати, який же равлик є насправді найменшим. І хоча описаний вид близько підібрався до можливої межі мініатюризації, науковці не виключають, що в майбутньому може бути відкрито ще й менших равликів.

Порівняння розмірів черепашок найменших відомих науці равликів. Barna Páll-Gergely et al. / Contributions to Zoology, 2022

Порівняння розмірів черепашок найменших відомих науці равликів. Barna Páll-Gergely et al. / Contributions to Zoology, 2022