Описані раніше невідомі слинні залози в носоглотці людей

Antoni Van Leeuwenhoek / YouTube

Antoni Van Leeuwenhoek / YouTube

Нідерландські лікарі описали парні слинні залози, що дотепер були невідомими науці. Їх виявили під час обстеження пацієнтів з раком простати за допомогою сканування PSMA PET/CT. Нові структури розташовуються в носоглотці над трубним валком, через що отримали назву трубних залоз, пишуть дослідники у статті журналу Radiotherapy and Oncology.

З чим стикнулися лікарі?

Нідерландських лікарів Маттійса Вальстара (Matthijs Valstar) та Вутера Фогеля (Wouter Vogel) до наукового відкриття призвело звичайне сканування пацієнтів із раком простати за допомогою однієї з найсучасніших технологій, що називається PSMA PET/CT. Вона полягає у введенні в організм людини ін’єкцій з радіоактивними речовинами, що дає змогу підсвітити на зображенні комп’ютерної томографії ракові пухлини. Але крім пухлин раку простати технологія підсвічує на знімках ще й слинні залози. Утім, цього разу підсвіченою як слинні залози виявилася парна структура в носоглотці, яка була невідома лікарям, тож вони вирішили з’ясувати у чому справа.

Як перевірили з чим мають справу?

Спочатку лікар-онколог та щелепно-лицевий хірург передивилася сотню схожих зображень, отриманих за допомогою PSMA PET/CT, щоб підтвердити постійну наявність цих структур. А крім цього дослідники провели два розтини, які теж підтвердили наявність невідомих залоз. Тому останнім кроком залишалося визначити функції нововідкритих органів. Свідчення вказували на те, що це саме слинні залози, тож автори проаналізували інформацію про 723 пацієнтів з раком голови та шиї. Вони з’ясували, що пацієнти, які отримали найвищі дози опромінення в ділянку голови, де знайшли нові органи, мали найважчі порушення, пов’язані з утворенням слини.

3D-зображення розташування нововідкритих слинних залоз. Antoni Van Leeuwenhoek / YouTube

Тож лікарі припустили, що це справді раніше невідомі слинні залози людей. Вони назвали їх трубними залозами через розташування над трубним валком. Автори вважають, що їхня роль полягає у змащені носоглотки та глотки та сприянні ковтання.

Що дають ці знання?

Багато пацієнтів із раком, що отримують опромінення голови радіацією, згодом відчувають значний дискомфорт, пов’язаний із утрудненим ковтанням, харчуванням та порушеннями голосу. Оскільки лікарі припускають, що однією з причин цього може бути ураженнями променями трубних залоз, то застосування більш прицільного опромінення з униканням місця розташування слинних залоз може допомогти запобігти розвитку неприємних симптомів або зменшити їхній прояв.