OneWeb поновлює свій проєкт і запускає 36 нових інтернет-супутників

Модель супутника OneWeb. NASA/Kim Shiflett / Wikimedia Commons

Модель супутника OneWeb. NASA/Kim Shiflett / Wikimedia Commons

Розробник глобальної системи супутникового інтернету OneWeb повернеться до запусків у грудні цього року. 36 нових супутників вийдуть на орбіту, а до 2021 року компанія планує почати надавати комерційні послуги. Про це вони повідомили на своєму сайті. Нагадаємо, що наприкінці березня OneWeb оголосили про банкрутство, оскільки не змогли знайти фінансування.

Чим займається OneWeb?

Проєкт OneWeb являє собою систему глобального супутникового інтернету, що складається з декількох сотень низькоорбітальних супутників, а також наземних базових станцій, з якими мають зв’язуватися супутники. Початковий план передбачав розгортання системи із 650 супутників на кругових орбітах на висоті 1200 кілометрів. OneWeb планували надавати доступ до інтернету в практично будь-якій точці Землі з пропускною спроможністю 50 мегабітів у секунду й затримкою в кілька десятків мілісекунд. На момент оголошення банкрутства компанія вже встигла запустити 74 супутники, але не зважаючи на це, не змогла знайти фінансову підтримку для проєкту.

Що планує компанія?

Перші супутники OneWeb запустила в співробітництві з французькою комерційною компанією з космічних перевезень Arianespace, з якою планували регулярні запуски для розгортання повноцінної орбітальної системи із 650 супутників. Цю місію OneWeb також здійснить разом з Arianespace: нова угода передбачає 16 нових запусків, які збільшать парк супутників на орбіті до 110. Першим рейсом доставлять 36 супутників.

До 2021 року OneWeb планує розпочати надання комерційних послуг. Першими клієнтами зможуть стати Великобританія, Аляска, Північна Європа, Гренландія, Ісландія та Канада. А до 2022 року компанія має намір остаточно зібрати своє «сузір’я» із 650 супутників на низькій навколоземній орбіті Землі. З підтвердженням домовленостей, OneWeb очікує скасування запланованого продажу компанії відповідно до заяви про банкрутство.

А що там у Starlink від SpaceX?

Крім OneWeb глобальний супутниковий інтернет проводять або принаймні планують і інші компанії та державні агентства. Найбільш успішний та відомий на сьогодні проєкт — Starlink від компанії SpaceX, 775 супутників яких уже знаходяться на орбіті. SpaceX планує запускати по 60 супутників ракетою-носієм Falcon 9 кожні два тижні. Наступний, до речі, відбудеться вже 27 вересня за 17:30 за київським часом — це буде вже 13 місія Starlink.

«Сузір’я» інтернет-супутників планує створити й Amazon. Минулого року вона оголосила про плани вивести на низьку навколоземну орбіту 3236 супутників. Їхній проєкт назвали іменем Койпера(Project Kuiper) і цього літа вони отримали дозвіл Федеральної комісії зі зв’язку США.