Протизапальні зменшили вплив забруднення повітря на когнітивні здібності чоловіків

Американські дослідники дійшли висновку, що навіть короткотривалий вплив високого рівня забруднення повітря часточками PM2.5 погіршує когнітивні здібності. Водночас приймання нестероїдних протизапальних препаратів (НПЗП) пов'язали зі зменшенням негативного впливу забруднення на ментальне здоров'я. Позаяк деталі цього зв'язку наразі невідомі, автори не рекомендують приймати самостійно для послаблення впливу забруднення повітря на розумові здібності. Результати опубліковані в журналі Nature Aging та основані на обстеженні майже тисячі чоловіків.

Amir Hosseini / Unsplash

Amir Hosseini / Unsplash

Як погане повітря впливає на здоров'я?

Забруднення повітря — одна із серйозних загроз для здоров'я сучасної людини. При розмові про це найчастіше мають на увазі хвороби дихальної системи, але це не єдина небезпека. Дуже маленькі частинки забруднювачів, розміром менш як 2,5 мікрометри — PM2.5 — можуть проникати не тільки в органи дихання, а й у кровоносне русло. Наслідком цього можуть стати запальні процеси в різних органах та онкологічні хвороби. Одне з недавніх досліджень виявило можливий зв'язок між дегенерацією сітківки, яка призводить до сліпоти, та рівнем PM2.5 у місці проживання пацієнтів. А останніми роками зростає занепокоєність науковців щодо можливого шкідливого впливу забруднення повітря на здоров'я нервової системи людей. Так, попередні роботи знайшли зв'язок між тривалим високим рівнем PM2.5 та хворобою Альцгеймера й Паркінсона. Тепер науковці з Китаю та Сполучених Штатів Америки вирішили дослідити, які короткострокові наслідки може мати проживання у місцях із забрудненим повітрям.

Як вони це вивчали?

Науковці провели дослідження на 954 білих чоловіках із середнім віком 69 років. Усі вони на момент дослідження проживали у великій Бостонській агломерації, важливому економічному осередку Сполучених Штатів із чисельністю близько шести мільйонів людей.

Вчені провели декілька разів когнітивні тестування піддослідних, які включали, серед іншого, завдання на мовлення та запам'ятовування слів і чисел. Ці результати згодом зіставили із даними щодо місцевих рівнів забруднювачів PM2.5 приблизно в той проміжок часу.

Які результати їхнього вивчення?

Вчені дійшли висновку, що високі рівні PM2.5 навіть за чотири тижні до тестування можуть бути пов'язаними із погіршенням когнітивних здібностей. Однак негативний вплив забруднення на ментальне здоров'я відстежувався і у випадку нижчих рівнів забруднення, менших за 10 мікрограмів PM2.5 на кубометр. Такий річний показник Всесвітня організація охорони здоров'я визнала як рекомендований до досягнення.

Що цікаво, менше постраждало ментальне здоров'я тих чоловіків, які приймали аспірин або інші засоби із групи нестероїдних протизапальних препаратів (НПЗП). Ті, хто приймав їх, після впливу відносно низького рівня забруднення мали на 44 відсотки більше шансів погано впоратися із тестуванням. Для порівняння, люди, що не приймали НПЗП, мали аж на 128 відсотків більшу ймовірність отримати низький бал за результатами тестів.

Наразі вчені не знають як пояснити отримані ними результати. Вони припускають, що забруднювальні частинки можуть проникати в мозок та порушувати когнітивні функції через спричинення запалення, яке НПЗП зменшують. Але це необхідно вивчати у наступних роботах. Тож поки що автори не рекомендують приймати аспірин чи схожі на нього за дією препарати з метою зменшення негативного впливу забруднення. Тривале застосування таких ліків навіть у низьких дозах може призвести до серйозних побічних ефектів, наприклад, кровотеч.