Новий вид вказав на розвиток повзучості у групи ліан 19 мільйонів років тому

Палеонтологи відшукали нову скам’янілість триби пауллінієві родини сапіндові з раннього міоцену. Рослина, що отримала назву Ampelorhiza heteroxylon, є найдавнішою макроскам’янілістю триби та вказує на те, що розвиток повзучості та диверсифікація пауллінієвих сталися 18,5-19 мільйонів років тому. Відповідна стаття надрукована у журналі PLOS ONE.

Paullinia pinnata. Marco Schmidt / Wikimedia Commons

Paullinia pinnata. Marco Schmidt / Wikimedia Commons

Що відомо про цю трибу?

Паулінієві — це тропічні та субтропічні деревні і трав’янисті ліани, а також рідше чагарники. Шість родів, що входять до триби, нараховують приблизно 475 видів. Таким чином, ця група складає майже чверть усіх видів родини сапіндові. Незважаючи на велику кількість скам’янілостей сапіндових, макрокопалини пауллінієвих є рідкістю. Диверсифікація та еволюція цієї групи лишається маловивченою.

Що досліджували вчені?

У 2007 році в геологічній формації біля Панамського каналу відшукали два скам’янілих кореня. Ця формація складається з дельтових та прибережних болотних відкладень, утворених у ранньому міоцені, коли тут був активний вулканічний комплекс. У новій роботі дослідники зняли тонкі шари із скам’янілостей коренів, проаналізували їхні тканини та судини і порівняли їхню анатомію з існуючими рослинами з групи паулінієвих. Вони виявили ознаки, характерні саме для цієї групи. На основі цього палеонтологи виділили новий вид Ampelorhiza heteroxylon. Він є найдавнішою достовірною макроскам’янілістю пауллінієвих. Таким чином, дослідники знайшли свідчення, що диверсифікація триби закінчилася 18,5–19 мільйонів років тому, у ранньому міоцені, і до того часу рослини цієї групи розвинули повзучість.

Розрізи Ampelorhiza heteroxylon. Nathan A. Jud et al.

Розрізи Ampelorhiza heteroxylon. Nathan A. Jud et al.