Новий вибуховий молодий зоряний об’єкт віднесли до рідкісного типу

Дослідники зафіксували новий вибуховий зоряний об’єкт, що знаходиться у регіоні зореутворення на відстані більше 9 тисяч світлових років від Сонця. Астрономи віднесли його фуорів. Препринт статті доступний на сайті arXiv.org.

Що відомо про молоді зоряні об’єкти?

Молодий зоряний об’єкт — це зірка на ранньому етапі своєї еволюції. Зазвичай вони спостерігаються у молекулярних хмарах з високою густиною. Епізодичне нарощування матеріалу молодих зоряних об’єктів є важливим аспектом накопичення маси зірками. Це також відіграє визначальну роль в еволюції навколозоряних дисків і, ймовірно, впливає на процес формування та виживання планет.

Акреція матеріалу на молодих зоряних об'єктах викликає їхні спалахи. Зазвичай у такому випадку яскравість об’єкта зростає на кілька зоряних величин впродовж кількох місяців або до одного-двох років. Такі зірки відносяться до типу EX Lup. Більш рідкісні молоді зоряні об’єкти, що створюють екстремальніші вибухи, називаються фуорами, або зорями типу FU Ori (FU Оріона). Амплітуда їхньої яскравості складає до 5-6 зоряних величин протягом десятиліть чи століть. Втім, велика кількість об'єктів не може бути вписана у жодну з цих категорій.

Вибух фуора. Caltech/T. Pyle (IPAC)

Вибух фуора. Caltech/T. Pyle (IPAC)

Вченим усе ще бракує знань щодо типових амплітуд, тривалості та циклів спалахів молодих зірок в зародковому стані. Зокрема, широкомасштабні випадки спалаху фуорів є надзвичайно рідкісними, а ті декілька, що фіксувалися у процесі, не були достатньо добре охарактеризовані. Загалом, наразі налічується менше 30 відомих зірок типу FU Ori, з них менше половини спостерігалися під час спалаху.

Що знайшли вчені?

Дослідники зафіксували молодий зоряний об’єкт, що отримав назву PGIR 20dci. Він знаходиться у спіральному рукаві галактики Персея, у регіоні зореутворення NGC 281 W на відстані близько 2,8 кілопарсек від Сонця (більше 9 тисяч світлових років). З моменту фіксації PGIR 20dci поступово збільшує свою яскравість. За останні 16-25 років вона збільшилася на 5 - 5,5 зоряних величин. Також навколо зірки зафіксували розширену світлову туманність розміром близько 14 тисяч астрономічних одиниць. У 2020 році крива блиску PGIR 20dci перестала підніматися та вирівнялася. Пікова світність оцінюється у 10-12 разів більшою за світність Сонця.

PGIR 20dci знаходиться в центрі зображень та змінює свою яскравість. Hillenbrand et al.

PGIR 20dci знаходиться в центрі зображень та змінює свою яскравість. Hillenbrand et al.

Дослідники роблять висновок, що PGIR 20dci належить до класу фуорів. Об'єкт вимагає подальшого вивчення, особливо враховуючи, що його спалах продовжує розвиватися.