Нові джети зробили квазари радіоголосними за кілька десятиліть

Астрономи дослідили квазари та активні ядра галактик, які різко яскравішали у радіодіапазоні впродвж від одного до двох десятиліть. Виявилося, що 14 вивчених джерел є квазарами з джетами, що заперечує загальноприйняту теорію, згідно з якою радіогучність таких об’єктів лишається фіксованою тривалий час. Препринт статті надрукований на сайті arXiv.org.

Як змінюється радіовипромінювання активних ядер галактик?

Активні ядра галактик представляють собою домінуючі джерела мінливості та перехідної активності у радіодіапазоні. Їхніми центральними двигунами є надмасивні чорні діри, які активно роздирають матерію. Інтенсивність радіовипромінювання активних ядер галактик може змінюватися на десятки відсотків на часових проміжках від декількох днів до декількох десятиліть. Але найбільш екстремальна мінливість відбувається протягом більш тривалого часу і може бути спричинена джетами, або потужними релятивістськими струменями, які запустилися чи переорієнтувалися так, щоб бути направленими до спостерігача на Землі. Такі струмені, що запускаються з регіонів поблизу надмасивних чорних дір, можуть впливати на кількість утворення зірок у галактиці, і дають краще розуміння ко-еволюції галактик та їхніх центральних чорних дір. Вважається, що короткочасна, періодична активність джетів повторюється у часових масштабах від десятків до сотні тисяч років.

Що аналізували астрономи?

Дослідники проаналізували вибірку з 26 джерел, радіовипромінювання яких змінилося у десятирічних часових масштабах. Вони пов'язані з відомими потужними квазарами. Раніше ці джерела були визнані радіотихими, тобто такими, що не створюють сильне радіовипромінювання, але зараз відносяться до радіоголосних. Для дослідження походження цієї змінності астрономи провели подальші детальні спостереження 14 з цих джерел.

Що показало дослідження?

Результати спостережень демонструють, що найбільш ймовірною причиною різниці в яскравості радіовипромінювання є створення нових джетів. Дослідники роблять висновок, що джерела, які вони досліджували, є потужними квазарами, що містять компактні молоді джети. Це входить у протиріччя із загальновизнаною теорією, що «радіогучність» активних ядер галактик залишається фіксованою на часових проміжках, порівняних з людським життям. Часті епізоди короткочасних джетів, які необов'язково зростають до великих масштабів, можуть бути поширеними на великих відстанях. Також дослідники припускають, що переривчасті, але потужні струмені на субгалактичних масштабах могли взаємодіяти з міжзоряним середовищем, що призводить до зворотного зв'язку, який може вплинути на еволюцію галактики.


Фото в анонсі: NASA, The Hubble Heritage Team (STScI/AURA) / HubbleSite