Носовий слиз вказав на хворобу Альцгеймера

Південнокорейські вчені розробили метод діагностики хвороби Альцгеймера на основі проб носового слизу пацієнтів. Такий спосіб є неінвазивним та відносно дешевим, але поребує проведення ще додаткових досліджень. Опис методики опублікований у статті журналу Scientific Reports.

Для чого це потрібно?

Однією з нагальних проблем що потребує вирішення задля успішної боротьби із хворобою Альцгеймера є розробка методів діагностики, що дозволяли би виявляти хворобу на ранній стадії. Вчені із Південної Кореї запропонували власний підхід до цього питання. Вони розробити метод, що допомагає діагностувати захворювання по біомаркерам із носових виділень.

А так можна було?

Робота вчених ґрунтується на відкритті, яке вони зробили кілька років тому. Тоді вони визначили, що у мишей із ранньою стадією хвороби Альцгеймера є порушення у роботі нюхової системи та припустили, що виною може бути накопичення в периферичній нюховій системі бета-амілоїду. Це токсичний білок, що накопичується в головному мозку та відіграє ключову роль у розвитку хвороби.

У новому дослідженні вчені вирішили перевірили свою гіпотезу експериментально.

І що показав експеримент?

Науковці порівняли зразки слизу з носових ходів, взяті від 39 хворих хворобою Альцгеймера та 21 здорової людини з однакової вікової категорії. Виявилося, що у хворих рівень бета-амілоїду у носовому слизі є стабільно вищим, у порівнянні зі здоровими людьми.

Вчені зазначають, що їхній спосіб діагностики хвороби Альцгеймера на основі носових виділень може стати вдалим рішенням, зважаючи на відносно низьку вартість його проведення та нетравматичність. Але перед цим потрібно провести ще додаткові дослідження із більшою вибіркою, що дали би краще розуміння зв’язку цього біомаркеру із розвитком захворювання.