Нирку генномодифікованої свині успішно пересадили людині

Американські лікарі провели першу успішну операцію, під час якої нирку свині підключили людині, і це не спричинило негайного відторгнення органа. Уможливити це вдалося завдяки генетичній модифікації донорської свині, до органів якої імунна система людини толерантна. Про медичне досягнення повідомляє Reuters.

Трансплантація нирки свині людині. Joe Carrotta for NYU Langone Health/Handout via REUTERS

Трансплантація нирки свині людині. Joe Carrotta for NYU Langone Health/Handout via REUTERS

Звідки ідея трансплантувати органи від свині?

Ідея пересаджувати органи тварин людям не є новою. Кількість пацієнтів, що потребують трансплантації набагато вища за кількість підхожих для них донорів. Через це науковці вже багато років розглядають варіант із використанням органів свиней. Ці тварини легко утримуються, швидко ростуть, їхні органи подібні розміром до людських, а ризик передачі інфекції від них можна мінімізувати. Утім, спроби використовувати свиней як доступних донорів донедавна були неуспішними. У дослідах на приматах з'ясувалося, що імунна система реципієнта відторгає трансплантовані органи через надто велику відмінність організму донора.

Але вчені не покинули ідею зі свинями та стали шукати шляхи розв'язання проблеми. Досліди показали, що на поверхні клітин свиней є вуглевод альфа-галактоза, який відсутній у приматів, отже і людей, тому спричиняє сильну імунну реакцію. Науковці припустили, що якщо за допомогою генної інженерії позбавити свиней можливості виробляти цей вуглевод, то це дасть змогу пересадженим органам приживатися в тілі людини. Компанія United Therapeutics одна із тих, що створили таку лінію свиней. Вона має назву GalSafe і минулого року була схвалена Управлінням продовольства та медикаментів США для використання в їжу людям з алергією на альфа-галактозу та потенційно — у терапевтичних цілях. Зараз нью-йоркські лікарі вперше випробували свиней GalSafe як донорів органів для людини.

Трансплантація нирки свині людині. Joe Carrotta for NYU Langone Health/Handout via REUTERS

Трансплантація нирки свині людині. Joe Carrotta for NYU Langone Health/Handout via REUTERS

Що пересадили і кому?

Хірурги перевірили можливість пересадження від свині до людини нирки — одного з найзатребуваніших органів у трансплантології. Реципієнтом стала жінка зі смертю мозку, рідні якої погодилися провести експеримент з пересадженням тваринної нирки, перш ніж її відключать від апарату життєзабезпечення. Пацієнтку обрали ще й тому, що у неї діагностували ниркову недостатність, на яку, серед іншого, вказав високий вміст креатиніну в крові.

Одну із нирок пацієнтки замінили на свинячу, під'єднавши орган до кровоносної системи жінки, але залишивши його зовні тіла для спостереження. У такому вигляді нирку залишили на три дні.

Як зреагував організм пацієнта на чужу нирку?

Лікарі повідомили, що за час спостереження за підключеним органом вони не виявили ознак негайного відторгнення, як це притаманно після трансплантації органів немодифікованих свиней. Окрім цього, нирка справно виконувала свою функцію та виробляла нормальну кількість сечі. Рівень креатиніну в крові пацієнтки після операції теж нормалізувався.

Лікарі вказують, що це обнадійливі результати. Але позаяк вони стосуються короткого часу спостереження і лише одного органа та пацієнта, необхідно провести наступні дослідження. Команда хірургів планує протягом наступного року-двох провести трансплантацію нирки від генномодифікованих свиней людям із важкою нирковою недостатністю, яким не допомагає діаліз — як постійне рішення або тимчасове, поки не знайдеться підхожий людський орган.


Фото в анонсі: Трансплантація нирки свині людині. Joe Carrotta for NYU Langone Health/Handout via REUTERS