Німеччина рятуватиме комах у темряві

Німеччина планує заборонити використання прожекторів вночі впродовж більшої частини року для того, щоб захистити комах. Використання інсектицидів та засобів проти бур’янів у національних парках і біля водойм також підпадає під заборону. Проєкт відповідного закону розробило міністерство навколишнього середовища країни, кабінет міністрів має схвалити його до жовтня, повідомляє сайт phys.org

Комахи — важлива складова будь-якої екосистеми. Їхня чисельність та різноманітність у Німеччині різко скоротилися за останні роки через вуличне освітлення та гербіциди — хімічні засоби для боротьби з бур’янами. У вересні 2019 року уряд країни під тиском екоактивістів створив загальний план захисту комах. До цього, зокрема, призвела петиція щодо захисту бджіл, яку підписали більше 1,75 мільйонів людей.

Новий закон — частина великого плану реформ. Його проєкт передбачає заборону використання прожекторів від сутінок до світанку впродовж 10 місяців року. Закон також посилить вимоги до вуличних ліхтарів та інших зовнішніх світильників. Щодо інсектицидів та гербіцидів, то їх не можна буде застосовувати у межах 5-10 метрів від основних водойм та у національних парках, а фруктові сади та кам’яні стіни стануть особливими зонами охорони комах. Також Німеччина має повністю відмовитися від популярного гербіциду гліфосату до кінця 2023 року, який вбиває велику кількість комах.

Якщо закон буде схвалено, Німеччина стане першою країною, яка втілила подібні заходи на державному рівні.