Neuralink вживила чіп у мозок мавпи, щоб грати у відеоігри подумки

Засновник Neuralink Ілон Маск повідомив, що його компанії вдалося вживити імплант у мозок мавпи. Він стверджує, що це дозволило їй грати у відеоігри подумки, без підключення до комп’ютера. За повідомленням видання Bloomberg, Маск розповів про це у закритому чаті додатка Clubhouse. Він також пообіцяв поділитися відео, на якому мавпи грають у відеоігри, приблизно через місяць.

Nintendo / YouTube

Nintendo / YouTube

Що сталося?

Neuralink вживила бездротовий імплант у мозок мавпи. Пристрій дозволяє їй грати у відеоігри без підключення до комп’ютера. За словами Маска, його не можна побачити зовні. Сама тварина, на його думку, «щаслива». Компанія очікує, що вона разом з іншими піддослідними мавпами буде грати «в інтелектуальний пінг-понг». Маск пообіцяв показати це на відео приблизно через місяць.

У минулому засновник Neuralink вже робив подібні заяви. Так, на презентації у 2019 році Маск також розповідав, що мікрочіп протестували на мавпах, і вони змогли керувати комп’ютером за допомогою думок.

Що відомо про Neuralink?

Проєкт Neuralink — це медична дослідницька компанія, що працює над створенням інтерфейсу мозок-комп'ютер. Її першими продуктами мають стати імплантовані електроди для лікування захворювань нервової системи. Передбачається, що такі пристрої зможуть як зчитувати, так і писати нейронні сигнали. Також імпланти можуть використовуватися разом із допоміжними пристроями, дозволяючи, наприклад, контролювати штучні кінцівки або друкувати повідомлення у смартфоні за допомогою думок. У серпні 2020 компанія провела презентацію, на якій продемонструвала чіп, імплантований у череп свині. Він дозволяв зчитувати активність її мозку в онлайн-режимі.

Детальніше про те, навіщо вживлювати електроди у мозок, читайте у нашому матеріалі «Як під'єднати себе до комп'ютера».