Небезпечну Candida auris вперше виявили у природному середовищі

Індійські дослідники вперше виявили штами небезпечної, стійкої до протигрибкових засобів кандиди Candida auris у віддаленому від людей природному середовищі. Результати дослідження свідчать на користь гіпотези про те, що десять років тому цей патоген виник внаслідок глобального потепління. Зміна клімату могла сприяти виникненню штамів гриба, що витриваліші до високих температур, притаманних нашим тілам та несприятливих для більшості інших дріжджів, зазначається у статті журналу mBio.

Kateryna Kon / Science Photo Library / Getty Images

Kateryna Kon / Science Photo Library / Getty Images

Що це за мікроорганізм?

Науці відомо про декілька сотень видів дріжджоподібних грибів із роду Candida. Більшість із них можна зустріти в природному середовищі, але невелика кількість із них може спричиняти людські грибкові захворювання. Найпоширенішим таким патогеном є кандида біліюча (Candida albicans), що зазвичай не викликає важких інфекцій. Проте 2009 року вчені повідомили про виявлення в Японії раніше невідомої кандиди, яка спричиняє важке ураження внутрішніх органів з потенційно летальним наслідком. Її назвали Candida auris, і вже за короткий її виявили на всіх континентах, крім Антарктиди. Найважливіше, що збудник майже не чутливий до наявних протигрибкових засобів, через що Американський центр з контролю та профілактики захворювань назвав поширення Candida auris нагальною загрозою для здоров'я суспільства. Попри велику кількість досліджень, до цього часу науковці все ще не з'ясували, звідки взялася ця кандида, до того ж майже одночасно на географічно віддалених одне від одного територіях. Нова робота вчених з Делійського університету пропонує можливе пояснення.

Яка ідея вчених?

Науковці зосередилися на одному з попередніх досліджень, автори якого припустили, що виникнення Candida auris спричинене змінами клімату, що дали змогу йому пристосуватися до життя у досить теплих людських тілах. На це вказує факт, що цей гриб є витривалішим до високих температур за своїх близьких родичів. Через це індійські вчені вирішили пошукати його в природних умовах: якщо він справді виник через глобальне потепління, то Candida auris повинна бути десь у дикій природі також. Для цього вони зібрали та проаналізували зразки з восьми різних середовищ поблизу тропічних Андаманських островів у Бенгальській затоці.

Що вони виявили?

Дослідники ізолювали Candida auris із двох окремих локацій. Одна із них — пляж, де завжди спостерігається висока активність людей. Але інша локація вже не людна, і є солоною приморською заплавою, або маршем. Усі ізоляти з пляжу були стійкими до кількох протигрибкових препаратів та мали схожість зі штамами Candida auris, які виявляють у лікарнях. Натомість один із двох несхожих одне на одного ізолятів з маршу не був стійким до ліків та зростав суттєво повільніше за високих температур, ніж інший. Автори припускають, що цей штам більш дикий, ще не такий пристосований до високих температур, притаманних тілам ссавців, зокрема, людей. Він може бути проміжною ланкою між типовими для природних середовищ Candida auris та тими, що вже можуть викликати важковиліковні інфекції.

Щоб остаточно розібратися, чи справді смертоносна Candida auris перейшла на людей із природного середовища через глобальне потепління, необхідно провести більше досліджень. Але якщо припущення підтвердяться, то це означає, що зміни клімату можуть породити ще більше патогенів серед мікроорганізмів, для яких наші тіла наразі занадто теплі.