Найглибша у світі затоплена печера виявилася ще глибшою

Граніцка прірва зверху. Radim Holiš / Wikimedia

Граніцка прірва зверху. Radim Holiš / Wikimedia

Найглибша прісноводна печера у світі, що знаходиться в Чехії, виявилася вдвічі глибшою, ніж вважали дотепер. Нові вимірювання дали змогу виявити, що підземний лабіринт печер тягнеться аж на кілометр під землю. Вченим також вдалося довідатися деталі утворення печери: вона сформувалася не зверху вниз, які більшість, а знизу догори, через підняття розігрітих підземних вод. Про це написали чеські дослідники у журналі Journal of Geophysical Research: Earth Surface.

Затоплена печера Граніцкої прірви, що в Чехії, кілька років вважається найглибшою прісноводною печерою. Попереднє дослідження показало, що її глибина простягається на 473,5 метра в землю. Точніше, на таку глибину зміг опуститися вимірювальний апарат через обмежену довжину його кабелю. Однак отриманих даних вистачило, щоб назвати печеру рекордно глибокою. У новому дослідженні чеські вчені використали іншу методику, що дозволила виявити її справжню глибину.

Що зробили дослідники?

Науковці спершу зібрали дані з надземних електродів, які вимірювали електропровідність гірської породи. Завдяки цьому вдалося дізнатися де залягають порожнисті ділянки. Потім за допомогою гравітаційних датчиків детальніше дослідили систему печер. Зрештою, вчені зареєстрували, як відбиваються сейсмічні хвилі, які утворюються внаслідок невеликих вибухів. Це дало змогу грубо побудувати підземну карту.

Аналіз отриманих даних вказав на те, що під землею простягається цілий лабіринт глибоких карстових печер, деякі з яких заповнені осадом. Дослідження показало, що вони тягнуться приблизно на один кілометр вглибину. Це більш ніж вдвічі більше за попередню оцінку.

Новий погляд на походження

Окрім того, що вдалося вирахувати справжню глибину печери, науковці виявили її походження. Більшість печер формується зверху донизу у процесі того, як підкислена діоксидом вуглецю дощова або тала вода тривалий час стікає донизу та прокладає собі шлях, формуючи тріщини. Натомість чеська печера утворилася знизу догори, коли кислі підземні води, нагріті Земною мантією, підіймалися наверх.