Надуті легені допомогли самкам райок краще чути своїх самців

Біологи зі США з'ясували, що легені самок американських райок можуть слугувати як шумопоглинальні фільтри, що дає змогу їм краще чути поклики самців у період розмноження. Пристосування таким чином допомагає успішніше шукати партнерів для спаровування, йдеться у дослідженні в журналі Current Biology.

Eumeldingens / Wikimedia Commons

Eumeldingens / Wikimedia Commons

Як це з'ясували?

Навесні на водоймах можна почути гучні какофонії, що їх утворюють вигуки іноді сотень жаб. Це самці різних видів цих земноводних починають закликати самок до розмноження. У цей час їхні квакання можуть досягати гучності понад 100 децибелів. При цьому кожен вид жаб має свої пісні, і самкам необхідно почути поклики саме представника свого виду. У такому галасі це вже стає нелегким випробуванням. Але воно ще більше ускладнюється, якщо взяти до уваги, що самкам потрібно не просто відшукати самців того ж виду, а й обрати серед них найбільш підхожого кандидата для запліднення її яєць. Між тим, якимось чином жабам успішно вдається знайти одне одного. Поки що процес навігації жаб серед великої кількості звуків вивчений недостатньо, тому вчені з Коледжу Святого Олафа в Міннесоті взялися за це завдання самі.

Як вони досліджували тварин?

Для спрощення вчені провели дослідження лише на райках американських (Hyla cinerea). У процесі роботи дослідники протестували слух 21 жіночої особини цих жаб, вмикаючи їм звуки різноманітної частоти.

Автори хотіли перевірити одну з гіпотез, яка пояснює здатність виокремлювати окремі звуки з галасу функціональністю легень. Це випливає з відомого вже тривалий час спостереження, що у деяких видів жаб легені вібрують у відповідь на звукові коливання. Тож спочатку піддослідних самок вчені знерухомили та надували або здували їхні легені. Для вимірювання вібрацій легень та барабанної перетинки, створених звуками, вчені застосували метод лазерної Доплерівської віброметрії.

Які результати дослідження?

Коли легені тварин були надутими, їхні барабанні перетинки вібрували помітно менше, тобто вони чули гірше. Але це стосувалося лише звуків певної частоти — між 1400 та 2730 герцами. Однак ці дві частоти все ще були добре чутними, і як з'ясувалося, саме вони притаманні шлюбним співам самців H. cinerea. Тобто легені працюють як свого роду фільтр від зайвих звуків, даючи змогу краще чути саме представників свого виду. Вчені припускають, що легені жаб працюють подібно до шумопоглинальних навушників. Ці пристрої завдяки мікрофонам реагують на шум навколо та продукують протилежні звукові сигнали, що гасять непотрібні звуки.

У подальших роботах автори прагнуть дослідити, чи так само працює механізм фільтрування звуків і в інших видів жаб.