Надлишок цукру в харчуванні пов’язали із запаленням кишківника

Дослідження американських вчених на мишах виявило, що дієта з високим вмістом цукру може підвищувати ризик розвитку запальних захворювань кишечника. Таке харчування призводить до порушення кишкової мікробіоти та, як наслідок, розмноження бактерій, які порушують захисні властивості товстої кишки, йдеться у статті журналу Science Translational Medicine.

Кишкові бактерії та запалення

Головними причинами виникнення запальних захворювань кишечника вважають фактори генетики та довкілля. Хоча останнім часом все більше науковців схиляються до думки, що кишковий мікробіом незаслужено обділяють увагою. При цьому раціон харчування може відігравати ключову роль у запуску запальних захворювань, впливаючи на бактерії кишкового тракту. З цією думкою техаські вчені вирішили провести дослідження впливу надмірної кількості цукру на кишковий мікробіом та запалення кишківника.

Яке дослідження провели?

Науковці розділили піддослідних мишей на групи та кожній з них згодовували водні розчини із 10-відсотковим вмістом глюкози, фруктози або сахарози. Через сім днів такої дієти науковці провели генетичний аналіз кишкової флори мишей, щоб виявити можливі зміни.

Насправді у всіх мишей, як з’ясувалося, бактеріальний склад змінився. Але споживання великої кількості глюкози, очікувано, спричинило найбільші порушення. У кишечнику таких тварин вчені виявили збільшення популяцій таких бактерій, як Akkermansia muciniphila та Bacteroides fragilis, чиї ферменти можуть руйнувати захисну слизову оболонку товстої кишки. Попередні дослідження вже показували, що запалення кишківника може спричинятися ураженням слизового бар'єра токсинами.

Чим іще це підтверджується?

Якщо все впирається в бактерії, то науковці припустили, що обмін бактеріями між мишами на вуглеводній дієті та здоровими матиме ефект. Трансплантація калу між групами мишей підтвердила гіпотезу дослідників про роль бактерій. Вирощені без бактерій миші, яким перенесли бактерії тих, що споживали цукор, згодом стали сприйнятливішими до виразкового коліту. Водночас цукрова дієта не призводила до загострень коліту, якщо мишей лікували антибіотиками або вирощували без бактерій у стерильних умовах.

Автори підсумовують, що харчування з високим вмістом цукру може бути ключовим фактором розвитку запальних захворювань кишківника та його значного поширення в західних країнах останніми роками.