Морські слимаки обезголовилися та виростили собі нові тіла

Японські науковці заявили, що принаймні два види морських слимаків можуть відтинати собі голову в процесі автотомії та вирощувати з неї нове тіло протягом кількох тижнів. Відокремлені голова та тіло незалежно живуть та рухаються одразу після роз'єднання, але тіло при цьому через декілька місяців гине та з нього не виростає нова голова, пишуть науковці у журналі Current Biology.

Science News / YouTube

Що таке автотомія?

Автотомія — це процес, який супроводжується відкиданням твариною якоїсь частини свого тіла. Багатьом він відомий на прикладі ящірок, які можуть відкидати свій хвіст в надії на втечу від хижака. Але автотомія властива чималій кількості інших тварин, і нерідко втрачену частину тіла вони можуть відновити. Так, хвіст ящірки з часом відросте, морські зірки відрощують втрачені промені, деякі ракоподібні можуть відновити клешні та навіть алігатори здатні відростити свої хвости, що більш-менш нагадують «оригінальні». Але нещодавно дослідники з Нарського жіночого університету в Японії описали незвичайний випадок автотомії та регенерації у морських слимаків, які відкидають усе своє тіло. Відкриття слугує підтвердженням того, наскільки багато невідомого залишається в біології навіть у наші часи, вважають автори.

Що вивчали вчені?

Насправді відкриття японських вчених можна назвати випадковим. Вони досліджували явище фотосинтезу у морських молюсків групи мішкоязичних (Sacoglossa) Elysia marginata. Попри те, що вони тварини, у їхніх тканинах накопичуються хлоропласти з водоростей, якими вони живляться. У якийсь момент один із піддослідних слимаків вчинив автотомію та від'єднав свою голову від тіла. Дві відокремлені частини молюска — голова та тіло — почали повзати по акваріуму. Вчених здивувало спостереження, але вони припустили, що невдовзі тварина загине без життєво важливих органів у обох частинах. Проте вже через декілька годин голова почала харчуватися водоростями, а через добу рана позаду неї закрилася, і через декілька тижнів з неї виросло нове тіло із серцем та рештою необхідних органів. При цьому старе обезголовлене теж залишалося живим кілька місяців, із робочим серцем, поки не стало розкладатися.

Тоді дослідники вирішили детальніше вивчити явище в лабораторії у молюсків двох видів — вже досліджуваного Elysia marginata та зловленого в дикій природі Elysia atroviridis. Зрештою у п'яти з 15 E. marginata відбулося самообезголовлення із подальшим вирощуванням нового тіла з голови протягом у середньому трьох тижнів. З 82 E. atroviridis голову втратили троє, і дві з них відростили тіло. Хоча деякі інші відкидали менші частини тіла.

Чому тварини так роблять?

Усі молюски E. atroviridis, що продемонстрували автотомію, виявилися зараженими паразитичними ракоподібними. Тому автори припускають, що таким чином принаймні цей вид тварин може намагатися позбавитися від паразитів. Варіант із рятуванням від хижаків теж розглядається, хоча вчені називають його малоймовірним. Усе ж процес від'єднання голови відбувається протягом кількох годин, тому видається малоефективним засобом проти поїдання. До того ж, коли науковці імітували напад хижаків на молюсків, колючи та ріжучи молюсків, вони не проявляли автотомію.

Подальші дослідження допоможуть краще зрозуміти причини незвичайної поведінки. Відкритим залишається також питання, як голова виживає так довго без травної та кровоносної системи. Автори припускають, що головна роль у цьому може належати здатності цих тварин фотосинтезувати.